El ministre de Finances i portaveu, Eric Jover. (Foto: M. P.)
Empresa

El Govern incrementarà un 3,2% el salari mínim fins els 1.083 euros

L'executiu reitera la pujada de les pensions i les ajudes a l'habitatge

Andorra la Vella.- El Govern ha acordat aquest dimecres, a la reunió de ministres setmanal, la pujada del 3,2% del salari mínim interprofessional fins els 1.083,33 euros. El mateix consell de ministres també ha estipulat, segons ha indicat el ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, "els 6,25 euros/hora". El mateix Jover ha indicat que "l'increment de l'IPC pel 2020 està previst en un 0,8% i això indica que la puja del salari mínim es quadruplicarà, amb l'objectiu d'acostar-nos al 50% del salari mitjà". Cal recordar que actualment, el salari mitjà a Andorra és de 2.100 euros. El ministre Jover ha reconegut que "l'objectiu no és quedar-nos en el 50% del salari mitjà sinó que avançar fins al 60% que estipula el Consell d'Europa". El mateix Jover ha explicat que "el Govern obligarà a aplicar l'IPC als sous inferiors a 24.000 euros".

El ministre portaveu ha reiterat les indicacions que va expressar aquest dimarts el cap de Govern, Xavier Espot, respecte a la puja de les pensions, quan va assegurar que "les més baixes també s'incrementaran un 3,2%, i aquí hi entraran les jubilacions, les pensions de viudetat i les pensions d'invalidesa". Segon Jover, "totes elles seran pensions no contributives i la pujada sortirà dels pressupostos de l'Estat".

El ministre Eric Jover, a preguntes de la premsa, ha explicat que "la intenció és aplicar aquestes mesures a partir de l'1 de gener del 2020, per aquest motiu hem triat l'opció de mesures urgents". Jover ha indicat també que "la mesura adoptada en referència a l'habitatge, de congelar durant un any el contracte de lloguer, és temporal". En aquest sentit, Jover ha afegit que "donem la raó al raonador del ciutadà i prenem aquesta mesura per així tenir el temps necessari per implementar altres mesures de mig i llarg termini". En referència a l'habitatge, el ministre ha finalitzat dient que "la nostra voluntat és que no s'hagi de prorrogar més". El Govern continua amb la línia de reduir els preus de lloguer per facilitar l'habitatge a la majoria dels ciutadans. En aquest sentit, Jover ha explicat que "si portem a terme les mesures que calen, i podem posar en marxar les noves iniciatives, s'hauria d'aconseguir que els preus de l'habitatge no tornessin a pujar, si les mesures estan ben adoptades".