El primer ministre britànic, el conservador Boris Johnson. (Foto: Arxiu)
Internacional

El Regne Unit i la UE anuncien un nou acord pel Brexit

Irlanda del Nord es convertira en un espai comercial comunitari

El primer ministre britànic, el conservador Boris Johnson, ha anunciat aquest dijous que "tot el Regne Unit sortirà de la unió duanera amb el nou pacte del Brexit" i que el seu país podrà aconseguir pactes comercials amb "tot el món". Londres i Brussel·les han arribat a un acord després de tot un seguit de negociacions celebrades en els últims dies, tot i que aquestes han de ser ratificades pel parlament britànic i l'Eurocambra.

Johnson ha defensat que el text negociat amb la Unió Europea (UE) permetrà al Regne Unit recuperar el control de les seves "lleis, les fronteres, els diners i el comerç" el 31 d'octubre. El Partit Democràtic Unionista (DUP), soci del govern britànic, ha reiterat la seva oposició a l'acord al qual han arribat Londres i Brussel·les sobre el Brexit.

Segons fonts diplomàtiques, durant les llargues jornades de negociacions dels últims dies, el Regne Unit hauria posat diverses propostes sobre la taula, però també hauria fet concessions, com és el cas d'Irlanda del Nord. Aspectes com els drets dels ciutadans europeus al Regne Unit o la voluntat de Londres de saldar els comptes pendents amb el club comunitari després de la sortida, no s'han modificat i venen precedits del govern de Theresa May

Pel que fa a Irlanda, territori que juga un paper clau en les negociacions, s'evitarà una frontera a l'illa mitjançant una solució que només engloba a Irlanda del Nord, la qual pagaria les taxes fixades per la Unió Europea. En aquest aspecte, l'illa es convertiria en un espai comercial comunitari.