El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i el conseller d'Administració, Reactivació Econòmica i Finances d'Encamp, Jordi Rogel, en la reunió amb els comerciants del Pas de la Casa. (Foto: T. N.)
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i el conseller d'Administració, Reactivació Econòmica i Finances d'Encamp, Jordi Rogel, en la reunió amb els comerciants del Pas de la Casa. (Foto: T. N.)
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i el conseller d'Administració, Reactivació Econòmica i Finances d'Encamp, Jordi Rogel, en la reunió amb els comerciants del Pas de la Casa. (Foto: T. N.)
Empresa

Els comerciants del Pas de la Casa negocien un autobús des d'Ax-les-Thermes per portar fronterers

Gallardo es compromet a rebaixar el preu dels abonaments mensuals de transport públic

Encamp.- Amb la voluntat d'incentivar l'arribada de persones treballadores des de localitats franceses properes al Pas de la Casa sense la necessitat que hagin de canviar de residència o fer ús del vehicle privat, els comerciants del poble encampadà s'han reunit amb l'alcalde d'Ax-les-Thermes per poder oferir un servei d'autobús que, passant per Merens, connecti les dues localitats. El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que ha sabut de la reunió en la trobada que ha fet amb els comerciants aquest dimecres, ha aplaudit la iniciativa, que a la vegada és una alternativa a la ruta que el ministeri volia plantejar des de Latour-de-Carol fins al Pas i que no ha tirat endavant perquè "cap empresa de transport andorrana està interessada a donar el servei".

Pel que fa a les millores del transport dins del país, els comerciants han demanat a Gallardo la possibilitat d'establir un preu especial per a les persones que treballen al Pas de la Casa o les famílies que hi viuen, de manera que se'n fomenti el seu ús en detriment del vehicle particular. "Ens hem compromès a fer una acció directa perquè reverteixi directament a la butxaca dels ciutadans", ha afirmat el ministre, recordant que els bitllets cap a la localitat encampadana van ser els únics que van pujar de preu amb el canvi de tarifes. També ha avançat la intenció d'augmentar la freqüència de pas dels vehicles durant les hores puntes de la temporada d'hivern per fer front a l'arribada d'esquiadors. El president de l'associació de veïns i comerciants del Pas de la Casa, Òscar Ramon, ha demanat, a més, la gratuïtat del túnel d'Envalira, ja que "els veïns del Pas som els únics que hem de pagar per fer servir un túnel".

Foment de l'ocupació

La cap d'àrea d'Ocupació, Laura Vilella, ha recordat la feina feta en matèria d'ocupació, com els 'job meetings' d'empreses andorranes a poblacions franceses per atreure treballadors qualificats al Pas de la Casa. Esdeveniment que també es va dur a terme a Escaldes-Engordany, on van assistir una cinquantena de persones, que van poder fer contactes amb el món empresarial i entregar currículums.

El ministre, com a resposta de l'anterior reunió, ha explicat que l'obertura de negocis relacionats amb el comerç, la reparació de vehicles de motor i l'hoteleria ha suposat el 50% dels nous negocis, mentre que de les tretze baixes, el 38% han estat de comerços. Gallardo també ha anunciat que el 43% de les entrades del país es fan per la frontera francoandorrana. Només entre un 0,2% i un 0,8% arriben amb el tren que para a l'Ospitalet, donat que no és una línia prioritària per al govern francès, els nous horaris no beneficien als esquiadors i no hi ha connexió amb autobús amb el Pas.

Embelliment de l'entorn

Els comerciants han agraït les obres d'embelliment que s'estan duent a terme al Pas de la Casa, en especial de la plaça de l'església de Sant Pere. No obstant, han lamentat la inclinació de la plaça, que fa que la canalla no pugui jugar còmodament. A més, tenint en compte les condicions climatològiques del poble, han demanat al ministre i al conseller comunal d'Administració, Reactivació Econòmica i Finances d'Encamp, Jordi Rogel, la possibilitat "que aquesta plaça sigui més plana i amb la possibilitat de cobrir-la i descobrir-la", ha afirmat el president d'Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, Jean-Jacques Carrié. D'aquesta manera, "es podria aprofitar per celebracions com la castanyada o la festa major". "Ara tenim una plaça molt maca però no serveix per res", ha afegit.

Durant la reunió els comerciants del Pas de la Casa han proposat, a més, l’embelliment de la rotonda d’entrada al Pas de la Casa, que volen que esdevingui “l’entrada d’Andorra”, així com l’augment de la visibilitat dels agents de policia per evitar problemes d’inseguretat puntuals que es van donar a principis d’any, com per exemple atracaments. També la possibilitat d’obrir el coll dels Isards a l’estiu per oferir activitats lúdiques o un projecte per fer un museu nacional de la neu al poble, propostes que haurien d’anar de la mà de Saetde.