La instal·lació fotovoltaica presentada aquest dimarts. (Foto: M. P.)
La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, mira amb un tècnic el comptador de la llum de les plaques fotovoltaiques. (Foto: M. P.)
La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, amb el director general de FEDA, Albert Moles. (Foto: M. P.)
Consum

FEDA presenta la primera instal·lació fotovoltaica en una llar que funciona amb autoconsum

L'actuació estava prevista a la Llei d’impuls de la transició energètica amb l'objectiu de fomentar la producció d'energies renovables

Escaldes-Engordany.- Des de l'aprovació de la Llei de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc) el 2018, qualsevol particular que instal·li plaques fotovoltaiques en el seu habitatge pot beneficiar-se de l'energia que produeix. Per aquest motiu, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha estat present aquest dimarts en el primer edifici equipat amb aquestes plaques amb l'objectiu d'utilitzar l'energia generada per al consum propi, mentre que la que no es gasti serà venuda a FEDA. Aquest, per tant, "és un exemple que entenem que beneficia als particulars, i esperem que es puguin anar sumant d'altres que s'equipin amb plaques fotovoltaiques", ha declarat Calvó.

Aquestes plaques es poden instal·lar tant en edificis unifamiliars com en plurifamiliars i, des del ministeri de Medi Ambient, "estem treballant en un reglament que donarà cobertura i més seguretat jurídica a les instal·lacions", ha indicat la ministra, qui també ha recordat que el projecte Renova, impulsat pel Govern, ja preveu que es pugui ajudar al propietari finançant fins a un 40% de la inversió total. Així, el projecte impulsat per l'executiu és obert i "es pot acollir tothom en funció del potencial solar que tingui al seu edifici", i l'administració ajuda a potenciar-ho atorgant informació, finançament i la possibilitat de gaudir d'un habitatge sostenible que genera la seva pròpia energia.

La instal·lació compta amb 17,5 kW de plaques fotovoltaiques que produiran al llarg de l'any prop del 100% de l'energia que consumeixen la casa i els vehicles elèctrics del propietari, incloent-hi la calefacció i l'aigua calenta. L'impulsor del projecte i fundador de Bomosa, Turi Mora, ha posat en relleu que la instal·lació funciona des de fa un mes i espera que les 54 plaques fotovoltaiques que ha instal·lat al teulat de la seva llar estiguin amortitzades en un termini aproximat d'entre sis o set anys.

Per la seva banda, el director general de FEDA, Albert Moles, ha ressaltat la importància que suposa aquesta instal·lació per a la parapública, ja que "el canvi climàtic no només depèn de grans empreses, sinó del que fa tothom". A banda, ha manifestat que l'autoconsum permet produir "al lloc que es consumeix i evita invertir molt en xarxes". Des de FEDA, per tant, la voluntat és compartir la informació i ajudar en l'impuls d'aquests projectes.

Cal recordar que des del 2010 el Govern ha promogut la instal·lació de plaques solars per part dels privats, però fins ara l'energia produïda s'havia de vendre tota a la companyia elèctrica. Amb aquest nou pas, la voluntat és que aquesta possibilitat incentivi la producció d'energies renovables per part dels privats i així es pugui augmentar la producció d'energia renovable al país, aprofitant l'important potencial solar que hi ha a les cobertes dels edificis.