Conxita Marsol, cònsol major d'Andorra la Vella. (Foto: M. R. F.)
El gerent de FEDA Ecoterm, Jordi Travé (Foto: M. R. F.)
Autoritats observen el nou sistema de calefacció. (Foto: M. R. F.)
Foto de grup amb autoritats al centre esportiu dels Serradells. (Foto: M. R. F.)
Albert Moles, director general de FEDA. (Foto: M. R. F.)
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. (Foto: M. R. F.)
Consum

Els Serradells obtindrà un 30% d'estalvi gràcies a la nova xarxa de calor

En els pròxims cinc anys se'n beneficiaran fins a 2.000 llars de la parròquia

Andorra la Vella.- FEDA ha presentat aquest dimecres la nova xarxa de calor d'Andorra la Vella, la qual permetrà mitjançant energia residual abastir amb energia sostenible fins a 2.000 llars de la parròquia en els pròxims cinc anys i eliminar, progressivament, les calderes de gasoil. Durant el mes de desembre, aquest sistema (en fase de proves) proporcionarà l'energia tèrmica necessària per escalfar el complex esportiu dels Serradells, que parteix del Centre de Tractament de Residus (CTR), on s'ha instal·lat una turbina que permet recuperar la calor que fins ara s'estava desaprofitant. Aquest sistema representa un estalvi aproximat, segons la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, "d'entre un 28 i un 30%", un percentatge important, tenint en compte que fins ara els Serradells suposava una despesa de gasoil de prop de 200.000 euros. Marsol, a banda, ha recordat que "s'ha de tenir en compte que aquest projecte no només és beneficiós econòmicament, sinó que estem parlant d'una energia neta que és respectuosa amb el nostre entorn".

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha destacat la importància que aquest projecte de cogeneració sigui una realitat. Després de la consolidació de la central de cogeneració de Soldeu, la posada en funcionament de la Comella representa, tal com ha explicat la ministra, "un pas més en el nou model energètic del país". En aquest sentit, ha assenyalat que es permet oferir una alternativa al gasoil, com en el cas dels Serradells, substituint solucions de calefacció individuals per un sistema compartit i més eficient. A més, el fet que l'energia provingui del CTR fa que no es generi cap emissió nova per aprofitar aquesta calor i que, per tant, es tracti d'una energia neta.

Per la seva banda, el gerent de FEDA Ecoterm, Jordi Travé, ha explicat que és "molt rellevant haver fet ja aquest primer pas de començar a abastir de calor el primer edifici de la xarxa", afegint que per fer-ho possible "només s'ha fet una connexió a la turbina existent i s'ha instal·lat un bescanviador per poder recuperar la calor, i tota la resta de la inversió s'ha fet en la xarxa de calor que permet transportar l'aigua calenta". Ha assegurat també que les obres segueixen en marxa i que es continua desplegant la xarxa per arribar a abastir tots els edificis de la fase 1, que es preveu que pugui estar finalitzada a finals del 2020. En termes globals, el cost d'aquest projecte, segons ha anunciat Travé, "és d'uns 15 milions d'euros", i pel que fa a la instal·lació efectuada des del CTR fins als Serradells, representa únicament un 2% d'aquest total.