Les canonades de la xarxa de calor, al costat del Centre de Tractament de Residus. (Foto: Arxiu ANA)
Consum

FEDA Ecoterm ja treballa perquè la central de cogeneració del Pas de la Casa sigui una realitat

Aquest dimarts ha presentat la sol·licitud d'obres al comú d'Encamp per començar a fer els treballs durant el 2020

Andorra la Vella.- FEDA Ecoterm, de la mà del seu gerent Jordi Travé, ha presentat aquest dimarts al comú d'Encamp la sol·licitud de permís d'obres per construir una central de cogeneració i una xarxa de calor al Pas de la Casa que es construirà en el terreny cedit pel comú encampadà als afores del poble.

El projecte està contemplat en el Pla sectorial d'infraestructures energètiques d'Andorra i té com a objectiu donar una alternativa a la calefacció que sigui més sostenible i neta que els sistemes actuals de dipòsits de gasoil, i que no impliqui derivar tot el consum cap a l'electricitat. Alhora, el projecte permetrà també incrementar la producció d'electricitat nacional, que és un altre dels objectius recollits en la Llei d'impuls de la transició energètica i del canvi climàtic, que es va aprovar per unanimitat al Consell General durant el 2018.

La iniciativa ja es va presentar el mes de novembre als veïns del Pas de la Casa, i es va anunciar que la previsió és "poder començar a oferir calefacció als edificis connectats a la xarxa durant l'hivern del 2021/2022", segons indica FEDA Ecoterm. Els punts diferencials del projecte del Pas de la Casa respecte de les altres infraestructures de cogeneració impulsades per FEDA Ecoterm al país són que al Pas de la Casa la intenció seria arribar a abastir tots els edificis del poble que s'hi volguessin connectar. A més, segons FEDA Ecoterm, "en aquest projecte s'incorpora per primera vegada la biomassa com a font d'energia renovable per tal que el projecte sigui encara més sostenible".

Igual que en els altres casos, al Pas de la Casa es podrà oferir un sistema de calefacció més sostenible, eficient i confortable per als clients. S'estima que la reducció de les emissions de CO2 que s'assolirà amb aquest servei serà de 2.100 tones de CO2 a l'any amb el projecte complert, que pot arribar a abastir al voltant d'una vuitantena d'edificis.