Duana del riu Runer. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

Augment del 2,7% en les importacions al gener

Les exportacions, amb un 22,3%, també creixen considerablement

Andorra la Vella.- Segons ha fet públic aquest dijous el departament d'Estadística, les importacions durant el mes de gener han sumat un valor de 111,01 milions d'euros, el que suposa una variació percentual positiva del 2,7% respecte al gener de l'any anterior. Tenen una variació percentual positiva destacada els grups de transport (17,3%), industrial (12,3%) i energia (9,6%). Per contra, els grups amb una variació percentual negativa més destacada són la construcció (11,5%) i l'electrònica 7,7%). Sense el capítol d'energia la variació percentual és d'un 1,7%.

Pel que fa a l'acumulat dels darrers dotze mesos, les importacions han tingut un valor de 1.380,86 milions d'euros, el que suposa una variació percentual positiva del 0,6% respecte a l'acumulat dels darrers dotze mesos del període anterior, en què les importacions en valor van ser de 1.373,13 milions d'euros. Sense el capítol d'energia, les importacions augmenten un 0,9% en comparació a l'any anterior. Destaquen amb una variació percentual positiva les partides diversos (8,5%) i transport (4,8%). Per contra, la partida amb una variació percentual negativa més destacada és la construcció (12,1%).

Exportacions

Pel que fa a les exportacions, durant el mes de gener han sumat 8,07 milions d'euros, amb una variació percentual positiva del 22,3% respecte al període anterior. Les partides exportades que destaquen amb una variació percentual positiva i una major variació absoluta són l'electrònica (25,5%), industrial (60,5%) i transport (56,2%). Té una variació percentual negativa destacada i una variació absoluta més significativa la partida de construcció (20,4%).

Quant a l'acumulat dels darrers dotze mesos, les exportacions tenen un valor de 115,27 milions d'euros, amb una variació percentual positiva del 4,6% respecte a l'acumulat dels darrers dotze mesos de l'any anterior. Les partides amb una variació positiva i major variació absoluta són diversos (26,5%), electrònica (6,1%), vestit i calçat (11,6%) i industrial (12,5%). Per contra, les dues úniques partides amb una variació absoluta negativa són el transport (10,5%) i la joieria (9,1%).

Importació de carburants

D'altra banda, la importació de carburants durant el mes de gener ha estat de 19,37 milions de litres. Això representa una variació percentual positiva respecte al mateix mes de l'any anterior de l'1,2%. Pel que fa a les dades acumulades al llarg dels darrers dotze mesos, la importació de carburants ha estat de 183,57 milions de litres, el que suposa una variació negativa del 2,1% respecte als 187,49 milions de litres acumulats en el mateix període anterior.

La importació de carburants amb dades ajustades, un cop eliminades les variacions causades pels efectes del calendari i del període de l'any actual, presenta una tendència a la baixa en els darrers quatre mesos, i se situa en un valor del 0,1%.