El passadís d'un supermercat. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

Les vendes de les grans superfícies cauen un 1,9% al desembre

Aquesta xifra situa al Principat per sota de països de l'entorn com Espanya i França

Andorra la Vella.- Segons ha fet públic aquest dijous el departament d'Estadística, l'Índex general de vendes de les grans superfícies comercials (IVGS) el desembre del 2019 va disminuir en un 1,9% respecte al mateix mes de l'any anterior. Si es desglossa aquest índex en productes alimentaris i resta de productes, la categoria alimentació augmenta un 1,6% en comparació amb el període homòleg del 2018. Pel que fa a l'índex de la categoria resta de productes, cau el 4,4% respecte a la mateixa referència.

En relació amb les economies de l'entorn, la variació anual de l'índex general mesurada el desembre del 2019 se situa per sota de la xifra d'Espanya i de la de França. Pel que fa a les variacions intermensuals, l'índex corresponent al desembre experimenta un creixement del 54% respecte al de novembre del 2019, tenint en compte que es tracta de les dades originals que no descompten factors estacionals ni els efectes de calendari.

Índex de vendes a preus constants

Pel que fa a l'índex de vendes de les grans superfícies a preus constants, és a dir, un cop eliminat l'efecte dels preus, al desembre de l'any passat ha caigut un 3,1% respecte al desembre de l'any anterior. Pel que fa a la categoria alimentació, ha caigut el 0,1%, mentre que la categoria relativa a la resta de productes ha disminuït un 5,3% respecte al mateix període de l'any anterior. Per tant, la dinàmica de l'IVGS general i els seus dos components a preus constants segueixen una tendència negativa, i fa que la tendència del grup alimentació s'oposi a la dels preus corrents. D'altra banda, la magnitud de l'índex respecte a la mesura a preus corrents disminueix per l'efecte dels preus.

Índex d'ocupació

L'índex d'ocupació de les grans superfícies comercials s'elabora a partir del total del personal ocupat mensualment en aquest tipus d'establiments, distingint entre sexe i tipus de jornada laboral. El desembre del 2019, l'índex d'ocupació de les grans superfícies del comerç al detall creix un 0,6% en comparació amb el mateix mes de l'any anterior, mentre que representa un augment del 2,1% respecte a l'enregistrat el novembre del 2019.

Ocupació per sexe

Pel que fa al volum de dones i homes ocupats en les grans superfícies comercials al desembre, el 63,3% correspon al gènere femení i el 36,7% restant al gènere masculí. Si es comparen les dades amb el mateix període de l'any anterior, s'observa que la proporció de dones ocupades en aquest tipus d'establiments creix el 3%. D'altra banda, la proporció d'homes ocupats cau el 4,8% aquest mateix mes.

Ocupació per tipus de jornada laboral

La jornada laboral del personal ocupat en les grans superfícies comercials al desembre es distribueix entre el 93,3%, que té una jornada laboral a temps complet, i el 6,7% restant dels ocupats, que gaudeix d'una jornada laboral a temps parcial. Aquestes proporcions es mantenen pràcticament idèntiques al llarg dels darrers dotze mesos.