Els mercats cauen pel coronavirus. (Foto: EFE)
Sector financer

Vall Banc ofereix l’escenari del coronavirus a les carteres dels clients

Els mercats han experimentat una forta caiguda molt més enllà de la Xina

Andorra la Vella.- La crisi del coronavirus ha fet que els mercats hagin experimentat una forta caiguda molt més enllà de la Xina, origen del focus de l'epidèmia. Els països més afectats són: Itàlia, l'Iran i Corea del Sud, entre d'altres. Per fer-hi front, els països estan adoptant tot un seguit de mesures preventives per tal de contrarestar l'impacte que el coronavirus està tenint vers l'economia mundial. Les autoritats sanitàries prenen les mesures de control i de prevenció necessàries i les autoritats financers també, amb la baixada de tipus.  En aquest sentit, tant la Reserva Federal nord-americana (FED) com el Bank of England han baixat 50 punts bàsics el seu tipus d'interès, també Austràlia ha rebaixat tipus, altres països han adoptat o estudien adoptar mesures expansives en matèria fiscal.

Dades extretes de l'Administració General de Duanes de la Xina, mostren que al febrer les exportacions van caure un 17,2%, provocant que la balança comercial acabés mostrant un dèficit de 7.090 milions de dòlars, lluny del superàvit de 47.210 milions de dòlars del mes de gener. Aquesta xifra mostra la paralització de l'activitat econòmica a la Xina. Tanmateix, un cop la situació està sota "control", es comença a percebre una recuperació del nivells d'activitat, juntament amb la demanda d'energia.

Pel que fa a les expectatives, els experts assenyalen que aquest impacte sobre el creixement econòmic sigui transitori i no permanent, tot i que, en aquest sentit, resulta impossible fixar quan començarà la recuperació. Ara bé, cal recordar que l'economia mundial ja ha passat en més d'una ocasió per crisis semblants, només cal fixar-se en els atemptats de l'11S, el SARS, Lehman Brothers, la guerra comercial entre la Xina i els Estats Units o la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

En tots aquests episodis, l'economia es va veure ressentida, tanmateix val a dir que en tots els casos l’economia ha reflotat, perquè quan hi han crisis sorgeixen oportunitats i després d’aquestes crisis sempre ve una recuperació, i pel que fa al coronavirus no serà diferent. Gerard Albà, director general de Negoci de Vall Banc, comenta que “per fer front a aquesta i a futures crisis, recordem la importància de dur a terme estratègies d’inversió diversificades en diferents classes d'actius a llarg termini, tenint en compte els objectius individuals, per evitar episodis de volatilitat i de pànic irracional en el curt termini, com l’actual”.

A Vall Banc disposen d'una eina d'última generació, Aladdin Wealth, que segons Albà “ens permet dissenyar i construir carteres eficients que s’adapten a la tolerància al risc del client i als seus objectius d’inversió. També ens permet analitzar un gran nombre de factors de risc i plantejar escenaris hipotètics simulant esdeveniments històrics per veure l’efecte potencial en aquesta cartera. Actualment ja disposem de l’escenari de coronavirus per poder mostrar als clients l’impacte en les seves inversions”.