La seu central de FEDA. (Foto: Arxiu ANA)
Consum

FEDA aplicarà fins a un 100% de reducció de la tarifa elèctrica

La rebaixa serà del 80% en el cas d'empreses o professionals sotmesos a un règim de guàrdies o permanències

Andorra la Vella.- FEDA aplicarà fins a un 100% de reducció de la tarifa elèctrica (tant pel que fa a la potència com a l'energia) en el cas de les empreses o professionals afectats per la suspensió total de l'activitat. Així consta en un decret publicat aquest dimecres al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA), on també s'especifica que la rebaixa serà del 80% en el cas d'empreses o professionals sotmesos a un règim de guàrdies o permanències.

En el decret es recull que per beneficiar-se de la reducció de tarifa, l’empresa o el professional que s’hi pugui acollir ho ha de sol·licitar a l’empresa distribuïdora mitjançant el formulari que aquesta ha de posar a la seva disposició. En tot cas, ha d’indicar el codi de grup d’activitat, el tipus de reducció a què s’acull, i la data d’inici de les mesures de suspensió o limitació de l’activitat; ha de declarar sota la seva responsabilitat l’exactitud de les dades que consten en la sol·licitud, i ha de prestar el seu consentiment exprés perquè l’empresa distribuïdora pugui sol·licitar i obtenir del Registre de comerç les dades que consten a la sol·licitud, a fi de verificar-les.

Tal com s'especifica en el mateix decret, la reducció es pot sol·licitar a partir de la data de publicació, és a dir, d'aquest mateix dimecres, i té efectes des del dia de la recepció de la sol·licitud. L'aplicació serà per al període comprès entre aquesta data i el desè dia natural posterior a la data en què el Govern aixequi la prohibició o les restriccions d’obertura de l’establiment.

En el mateix document consta també que el cost que l’aplicació de les reduccions de tarifa representa per a les empreses distribuïdores serà calculat per FEDA i deduït de la facturació a través d'un seguit de regles.

Tal com informen des de FEDA, la mesura aprovada tindrà un "impacte important" sobre les empreses que s’hi acullin, i per a FEDA comportarà també una "pèrdua d’ingressos que tot i que podrà variar molt en funció de diverses casuístiques, es calcula que el primer mes se situarà al tomb dels dos milions d’euros".

Des de la companyia es remarca que han volgut aplicar aquesta mesura tenint en compte que les empreses i autònoms que han hagut de tancar per les mesures contra el coronavirus veuran afectada també la seva facturació. "El compromís de FEDA envers la societat fa que es vulguin fer totes aquelles accions que permetin ajudar el teixit econòmic del país a superar aquesta crisi amb la menor afectació possible", asseguren.

Mesures ja aplicades

Aquesta nova mesura se suma a la possibilitat d’ajornar o fraccionar el pagament de les factures de l’electricitat fins a dotze mesos sense interessos, que es va anunciar la setmana passada i que ja ha tingut una bona acollida per part dels empresaris i autònoms.

A més, de cara als particulars, FEDA també va acordar no efectuar cap tall de subministrament elèctric mentre durin les mesures excepcionals pel coronavirus. Així, no es talla la llum encara que es detectin impagaments.