El ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa d'aquest dimarts al vespre. (Foto: SFG)
Sector públic

Un total de 21 persones han estat acomiadades de manera improcedent

El Govern i Ski Andorra organitzen un vol per repatriar 400 argentins temporers

Andorra la Vella.- Fins a 21 persones, registrades a l'espai habilitat pel Govern perquè els treballadors que havien perdut el seu lloc de treball poguessin exposar la seva situació, haurien estat acomiadats de manera improcedent. Així ho ha anunciat el ministre portaveu, Eric Jover, en l'habitual compareixença per exposar les novetats sobre la crisi del coronavirus. Cal destacar que aquest registre ha rebut ja 324 inscripcions, de les quals 246 tenien un contracte temporal o de durada determinada, amb la qual cosa, segons Jover seria més "lògic entre cometes" que hagin vist com el contracte se'ls rescindia, i altres 78 persones que tenien un contracte definit.

L'executiu ja ha contactat un total de 153 persones per saber en quines condicions s'havien fet aquests acomiadaments i comprovar si s'han fet conforme a llei o si s'ha de recomanar a aquestes persones "eines" administratives o judicials perquè han estat víctimes d'un acomiadament improcedent. En el cas de les 21 persones que han estat acomiadades amb una casuística "no prevista a la llei" se'ls està explicant els recursos que tindrien al seu abast per o bé"recuperar la feina o rebre la indemnització escaient". Jover ha demanat "responsabilitat a les empreses", malgrat "només" hagin estat 21 els treballadors que, en principi, han estat acomiadats de forma no procedent.

D'altra banda, el ministre portaveu ha destacat que el treball que ha dut a terme el Govern, juntament amb Ski Andorra, ha permès que es pugui preparar un vol amb 400 places que hauria de sortir de Tolosa en direcció a l'Argentina diumenge vinent. D'aquesta manera, ha recordat que en un principi hi havia previstos tres vols que es van haver d'anul·lar i que ara s'ha fet "un altre pas" per tal de poder repatriar 400 persones. Jover ha manifestat que s'està treballant en definir els criteris per escollir qui viatjarà, però ha emfasitzat que es prioritzarà aquells que hagin de tornar al seu país de manera més urgent. Un cop es dugui a terme aquest vol, que segons ha dit no es confirmarà fins el darrer moment, la intenció del Govern és que es pugui "anar repetint aquesta operació fins ajudar" a tots els temporers a tornar al seu país. El portaveu de l'executiu també ha detallat que un cop es repatriï aquestes 400 persones es farà el recompte de les que encara hi ha al país, i en aquest sentit ha recordat que hi havia 1.775 temporers inscrits al registre però que "una part ja han pogut marxar".

Jover, d'altra banda, ha detallat que han estat 993 les empreses o autònoms que han demanat un crèdit tou i ha remarcat que hi ha 20 persones de l'administració general avaluant aquestes sol·licituds per "agilitzar al màxim" l'atorgament dels ajuts.

El ministre portaveu també s'ha referit al fet que el Cirque du Soleil hagi decidit posposar a l'any que ve l'espectacle previst per aquest estiu i ha incidit en el fet que des d'Andorra Turisme s'estigui "preparant un pla d'acció ambiciós" per quan es pugui reprendre l'activitat, tenint en compte que el turisme esdevenir una palanca econòmica. En aquest sentit, ha manifestat que les accions volen "dinamitzar perquè l'inici de la temporada d'estiu sigui el més potent possible" i ha remarcat el fet que es treballarà molt especialment en els mercats més propers.

Finalment, Jover ha recordat que el fons solidari ja ha rebut donacions per més de 600.000 euros, i ha destacat les donacions fetes per la federació de la gent gran (1.000 euros) i el BC MoraBanc Andorra (10.000 euros). A través del telèfon solidari 828 s'ha rebut 17.045 missatges que suposen una quantitat de més de 34.000 euros.