Sector financer

Deteriorament de les magnituds macro: ara als Estats Units

Les dades recollides pel PMI Caixin de Manufactures a la Xina, corresponents al mes de març han experimentat una millora respecte a la lectura del mes de febrer. Així, l’activitat manufacturera recupera tímidament els nivells d’expansió en situar-se en nivells de 50,1 per sobre del 40,3 del mes de febrer, i per sobre del 45,5 estimat pel consens del mercat. Tot i que la xifra es pot considerar com a positiva, no amaga la debilitat de la demanda interna com tampoc la del sector exterior. Així doncs, si s'observen altres dades publicades a la regió, es veu com l’activitat manufacturera a Corea del Sud, corresponent al mes de març, s’ha situat en 44,2 respecte al 48,7 del febrer. Aquí la debilitat s’explica d’una banda pels menors subministraments provinents de la Xina, però també per la caiguda de la demanda de productes acabats d’Occident. En tota aquesta crisi es pot veure un trencament de les cadenes de subministrament. Les xifres del mes de març no recullen encara l’aturada de països com Tailàndia, Malàisia o l’Índia, fet que provocarà, amb tota probabilitat, que les xifres del mes d’abril siguin més negatives que les d'avui.

En el vessant macro als Estats Units, com a previ a la dada del mercat de treball de divendres, avui s’ha donat a conèixer l’enquesta ADP, que recull la creació/destrucció de llocs de treball en el sector privat. Durant el mes de març el sector privat va destruir fins a 27.000 llocs de treball, xifra que està per sota del consens -que esperava una destrucció de fins a 150.000 llocs-. La lectura pot semblar positiva, no treu, però, que es poden produir revisions a la baixa d’aquesta xifra i que és el primer cop en dos anys i mig que el sector privat no crea ocupació. Pel que fa al ISM Manufacturer del mes de març, aquest cedia només un punt fins a nivells de 49,1, des del 50,1 del febrer. Vista l’evolució de la pandèmia, els Estats Units veuran el terra en el seus nivells d’activitat aquest mes d’abril. Si bé la xifra tampoc és catastròfica, s’ha de tenir present aquest darrer punt esmentat; a banda que, per components, la rúbrica de noves ordres cau fins a nivells de 42,2 en mínims d'11 anys.

Enfront a aquest panorama incert, els mercats iniciaven el segon trimestre de la mateixa manera que van acabar el primer: amb números vermells per les borses i uns inversors cercant refugi en el deute de govern. Més que la debilitat de la macro, com hem indicat en diverses ocasions, el que més preocupa és l’evolució de la pandèmia als Estats Units, que a hores d’ara sembla descontrolada.