Sector financer

Recuperació del petroli

En les darreres hores l’administració Trump ha fet passes en la direcció de Rússia i l’Aràbia Saudita per a que es decreti una treva en aquesta guerra

Tot i que la situació encara està lluny de normalitzar-se, un dels factors que es considera clau per a l’estabilització del mercat és el preu del petroli. En les darreres hores l’administració Trump ha fet passes en la direcció de Rússia i l’Aràbia Saudita per a que es decreti una treva en aquesta guerra del petroli. A la caiguda de la demanda de producte per la paralització de l’activitat econòmica s’hi ha afegit un increment de l’oferta de cru. Una tempesta perfecta. L’Aràbia Saudita, per exemple, està produint 12 milions de barrils de petroli a comptar d’aquest mes d’abril, quan fins al final del primer trimestre n’estava produint uns 9,7 milions al dia. Els nivells actuals dels preus del petroli són insostenibles per les finances públiques de l'Aràbia Saudita que veurà com el seu dèficit fiscal se situa per sobre del 10%. La resta de països productors també han vist caure els seus ingressos, fet que els deixa en una delicada posició.

Tot seguit es pot il·lustrar com han evolucionat les cotitzacions de les companyies petroleres europees:

Veure gràfica

* cotitzacions a les 12h30 del 02/04/2020

Durant la jornada d’avui, i ja situats en el vessant estrictament macro, als Estats Units s'ha conegut les peticions setmanals de subsidi d’atur: s’han enfilat fins als 6,648 milions, molt per sobre dels 3,307 milions d’una setmana enrere -tenint en compte, a més, que “només” el 80% de la població està sotmesa a mesures restrictives-. Aquesta dada fa referència als treballadors que s’inscriuen per primer cop a les llistes. Si es pren el nombre de persones que ja estaven inscrites en les llistes, la xifra setmanal se situa en 3,029 milions. Aquest darrer nombre haurà de seguir creixent en les properes setmanes i serà la que caldrà observar amb atenció si es produeix un canvi de tendència que seria un indicador de la represa de l’activitat.

A Espanya també s’han publicat dades del mercat de treball i han estat molt negatives, com no podia ser d’una altra manera. La Seguretat Social perd 800.000 afiliats i les llistes de l'atur les engreixen 300.000 persones més aquest mes de març. La diferència entre les dues xifres s’explica pels expedients de regulació temporals d’ocupació.