El ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa d'aquest diluns al vespre. (Foto: SFG)
Sector públic

Fins a 344 empreses demanen que el Govern es pugui fer càrrec de la part de cotització patronal a la CASS

El volum de crèdits tous atorgats s'eleva a 130 i suma 6,3 milions

Andorra la Vella.- Fins a 344 empreses han demanat que el Govern es pugui fer càrrec de la part de cotització patronal a la CASS a través dels formularis disponibles des d'aquest dilluns. La mesura, que deriva de la llei òmnibus, és una ajuda "a fons perdut", tal com ha explicat el ministre portaveu, Eric Jover, recordant que es dona a aquelles empreses que han aturat la seva activitat. Davant el fet que algunes empreses lamentessin que han perdut una part important de la facturació i que no poden acollir-se a aquesta ajuda ja que no han tancat, Jover ha destacat que les mesures que es deriven de la llei òmnibus són molt més àmplies i que malgrat no es puguin acollir a aquesta tipologia, disposen d'altres ajuts al seu abast.

També aquest dilluns ha quedat disponible al web de la CASS el formulari pel qual els autònoms poden demanar una reducció de la cotització fins al salari mínim o la suspensió de la cotització si han hagut d'aturar la seva activitat. En el primer dels casos s'han rebut 192 sol·licituds i en el segon, 509, tal com ha concretat el ministre portaveu. Cal recordar que, per ser "el més eficients possible", aquestes persones es comprometen amb una declaració jurada a què compleixen els requisits i després es faran les verificacions escaients per comprovar que sigui així.

Jover també ha informat que s'han resolt ja 153 sol·lictuds en el marc del programa de crèdits tous, 130 de les quals han estat estimades total o parcialment i 23 han estat denegades. En el cas de les ajudes destinades al funcionament de les empreses, les ajudes atorgades sumen 6,2 milions, una xifra que representa un 35% del sol·licitat; i en el cas dels ajuts per al retorn de préstecs sumen 193.000, un 11% del que s'havia demanat. Jover ha concretat que el volum total de peticions per a obtenir un crèdit tou s'eleva a 1.286.

I després que divendres el Govern posés sobre la taula la possibilitat que es decretés l'estat d'alarma veient que el volum de mobilitat de la ciutadania havia crescut al llarg de la setmana, Jover ha manifestat que "de moment" aquesta possibilitat no tira endavant. De totes maneres, ha volgut apel·lar a la responsabilitat de la ciutadania i en aquest sentit, ha incidit en el fet que els nivells de mobilitat que s'han aconseguit al país són "similars als d'altres països on s'ha limitat la mobilitat via llei". Tot i així, ha remarcat que no vol donar a entendre que s'aprova una relaxació i que per tant, i malgrat estar satisfets per la mobilitat registrada el cap de setmana (un descens d'un 84% en la interna; un 99% a la frontera franconadorrana i un 97% a la del riu Runer), continuen reprovant certs "comportaments incívics" i ha manifestat que la policia continuarà sent present per recordar als ciutadans les recomanacions vigents.

D'altra banda, Jover ha volgut reiterar la crida a la calma que ha llançat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, al voltant de l'ús de les mascaretes. D'aquesta manera, ha manifestat que serà un ús que s'implantarà de manera progressiva a mesura, també, es que vagi avançant en el desconfinament. A més les farmàcies disposaran, en una primera remesa, de 1.000 mascaretes per establiment, és a dir, més de 60.000 per tot el territori i cada ciutadà podrà adquirir-ne dues a un preu de 90 cèntims facilitant el seu número de la CASS. Jover ha manifestat que no cal que els ciutadans acudin "el primer dia" a adquirir aquestes mascaretes i ha apel·lat a que es faci de forma progressiva i que els col·lectius que no siguin vulnerables esperin a que els qui ho són hi puguin anar abans. En aquest sentit, ha recordat que les farmàcies han distribuït ja 17.000 mascaretes entre els col·lectius més sensibles, que tenien dret a quatre per persona, de manera gratuïta. A més, el ministre portaveu ha recordat que continua l'elaboració de mascaretes casolanes, de les quals ja se n'ha fabricat més de 6.500 i que han estat distribuïdes entre els sectors d'activitats essencials. Ha recordat que es poden continuar demanant al telèfon 180 o al correu electrònic puntempresa@govern.ad. I, precisament, gràcies a la intervenció del copríncep francès han arribat al país 3.800 mascaretes FFP2 i 16.350 de quirúrgiques, ha informat Jover. També gràcies a la donació d'una empresa xinesa arribaran 10.000 mascaretes més del tipus FFP2; 150.000 de les quirúrgiques i 5.00 vestits d'aïllament.

I qüestiont sobre les 30 mesures que ha posat sobre la taula aquest dilluns el PS per reactivar l'economia, el ministre portaveu ha manifestat que comparteixen el 90% d'aquestes propostes que o bé estan incloses en el primer paquet de mesures o bé es contemplen per al segon. En aquest sentit, creu que és "positiva" aquesta convergència de punts de vista per aconseguir un consens sobre, precisament, la llei que es vol impulsar des de l'executiu amb noves polítiques i l'esborrany de la qual ha estat ja lliurat als grups parlamentaris. Ha lamentat, però, que el PS es vulgui atribuir la "paternitat" d'algunes d'aquestes mesures.

A l'últim i quant al fons de solidaritat, ha comunicat que ja suma 1,4 milions i que s'ha rebut més de 21.700 missatges al número 188 que sumen més de 43.000 euros.