Sector financer

Les mesures adoptades funcionen

És important que la liquiditat continuï fluint cap a empreses i particulars

Tot i la paràlisi que es viu, les companyies continuen assegurant les seves fonts de finançament a preus força atractius. Destacar com Repsol ahir aconseguia col·locar fins a 1.500 milions d’euros en dos trams, un a 5 anys al 2% i un altre a 10 anys al 2,625%. Positiva també va ser l’acollida amb peticions per part d’inversors de fins a 3.500 milions d’euros, el que representa 2,3x el paper ofert. Altres emissors de la jornada d’ahir van ser Sanofi, Naturgy, LafargeHolcim, Svenska Handelsbanken. En emissions en dòlars destaquem BMW US Capital en trams a 3, 5 i 10 anys per valor de 4.000 milions de dòlars o Caterpillar amb dos trams a 10 i 30 anys per un volum de 2.000 milions de dòlars. Els inversors poden trobar oportunitats després dels eixamplaments dels 'spreads' de crèdit vistos les darreres setmanes, sobretot quan els bancs centrals d’arreu estan adquirint tant deute de govern com deute d’empreses. Ahir les bones notícies en el front sanitari permetien veure un bon to en els mercats, no només per la renda variable, també assistíem a compressions dels 'spreads'. L’índex Itraxx Main a 5 anys va estretir 10 punts bàsics a +104, pel que fa al segment High Yield, l’índex Itraxx CrossOver tancava a +584 després d’estretir 54 punts bàsics. Per tenir una perspectiva aquests índexs acumulen eixamplaments de 60 i 377 punts bàsics respectivament des de l’inici de l’any.

Ahir també el Banc Central Europeu donava a conèixer el volum de compres d’actius que havia dut a terme a través dels seus diferents programes de compres d’actius. Així pel Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP) la setmana passada va adquirir 30.200 milions d’euros, dels que 12.000 milions corresponien a deute italià. Pel conjunt del mes de març el BCE ha adquirit 43.300 milions d’euros a través de l’Asset Purchase Program (APP), més del doble de la mitjana mensual d’ençà del mes de novembre (19.900 milions) pel que fa al Corporate Sector Purchase Program (CSPP) les compres van ascendir a 6.700 milions d’euros quan la mitjana dels darrers cinc mesos era de 4.400 milions. Amb aquestes mesures s’ha aconseguit contenir els tipus d’interès de govern en un moment on l’increment del deute i la caiguda del PIB deixa molts països en un situació delicada. En aquest darrer punt les agències de ràting ja han advertit que en els propers mesos assistirem a un degoteig de rebaixes de les qualificacions. Com impacten les mesures del BCE? Per exemple el 10 anys italià ha vist passar la seva rendibilitat del 2,40% (17/03/2020) al 1,56% actual, el que equival en preu a passar de 90,88% a 98,05%. L’objectiu és contenir els tipus d’interès en un moment on es disparen les necessitats de finançament. Com també és important que la liquiditat continuï fluint cap a empreses i particulars.

Mentre a Europa alguns governs fan plans de com serà el retorn a quelcom semblant a la normalitat, als Estats Units després de dos dies consecutius de reducció en el nombre de contagis i morts es comença a especular amb què la xifra de morts estigui per sota del rang que va donar la Casa Blanca on situava el nombre de víctimes en un rang d’entre 100.000 i 240.000. No deixen de ser notícies positives malgrat encara falta força camí per recórrer.