Sector financer

Obert per Covid-19

Durant el primer trimestre JP Morgan va guanyar 2.870 milions de dòlars (-68,7%)

Davant de la crisi, els líders mundials no han fet vacances i alguns serrells que quedaven pendents s’han acabat d'arreglar aquests darrers dies festius per nosaltres. Així, a Europa finalment es va trobar una solució de consens amb unes línies de crèdit per valor de 540.000 milions d’euros que cada estat membre podrà utilitzar, a alçada del 2% del seu PIB, per combatre l’emergència sanitària. Pel que fa al petroli, els membres de l’OPEP+ més altres països productors aliens al cartel van acordar reduir la producció de petroli en 9,7 milions de barrils diaris, a comptar del mes de maig en base als nivells de producció del març. Tot i això l'oferta continua sent superior a la demanda: algunes fonts l'arribaven a xifrar en un excés de 23 milions de barrils durant l’abril. La desgràcia dels uns fa la joia dels altres: la Xina aprofita els preus baixos per incrementar les importacions de cru, així al llarg del primer trimestre, com indiquen les dades de la duana xinesa, han entrat 127,19 milions de tones que equivalen a 10,2 milions de barrils de petroli diaris, un 5% més que en el mateix període del 2019.

Pel que fa a la Covid-19 sembla que alguns països d’Europa comencen a passar pàgina dels dies més foscos amb la suavització de les restriccions a Espanya o Àustria. Altres països de l’entorn, però, han decidit allargar les mesures de control fins a mitjan juny, com és el cas de França.

En el vessant estrictament del mercats, s’ha donat el tret de sortida a la campanya de publicacions de resultats del primer trimestre del 2020. Aquesta setmana publicaran els pesos pesats de les finances nord-americanes. Avui és el torn de JP Morgan i Wells Fargo. El primer trimestre JP Morgan va guanyar 2.870 milions de dòlars (-68,7%), molt lluny dels 9.180 milions que va anotar-se en el mateix període del 2019. Aquesta caiguda s’explica per les dotacions i provisions realitzades per l'entitat. Aquestes no estan relacionades estríctament amb l'impacte de la pandèmia. S’ha produït un canvi en la normativa comptable que obliga a les entitats financeres a dotar-se de provisions per tots aquells préstecs que són susceptibles, en algun moment de la vida, de patir un impagament. Les dotacions realitzades es fan sobre la base d’un escenari de modesta recuperació durant la segona meitat del 2020, sense descartar que s’hagin d’incrementar derivat d'un major deteriorament econòmic. Wells Fargo, de la seva banda, va guanyar 42 milions de dòlars durant el primer quart, a anys llum dels 5.510 milions d’un any enrere. Els motius, idèntics que per JP Morgan: dotacions i provisions; en aquest cas per valor de gairebé 4.000 milions de dòlars (3.830 milions). La resta de bancs que han de publicar resultats al llarg de la setmana seguiran la mateixa tònica, fent una clara distinció amb aquelles entitats que tenen una potent divisió de banca d’inversió dels que no la tenen.
En el sector farmacèutic, Johnson&Johnson ha publicat uns bons resultats trimestrals. El primer trimestre el benefici per acció es va situar en 2,30 dòlars per sobre dels 2 dòlars estimats pel consens. Durant aquest període les vendes han assolit els 20.691 milions de dòlars amb un creixement del 3,3% respecte a l'1T19, gràcies al bon to de les divisions farmacèutiques i de consum de productes sanitaris que ha compensat la davallada de les vendes de la divisió de dispositius mèdics (pròtesis) que representa un 30% de les vendes del grup. La caiguda en aquesta divisió s’explica per l'impacte del coronavirus. Pel que fa a les guies pel conjunt de l'any, la companyia espera un benefici per acció en el rang 7,50/7,90 USD respecte a l'anterior previsió de 8,95/9,10 USD; tanmateix, a hores d’ara, s’anota un 4,73% a 146,51 dòlars. Com moltes altres farmacèutiques Johnson&Johnson s’ha llençat a la cursa per desenvolupar una vacuna efectiva i segura contra la Covid-19, a l’horitzó d'abril del 2021 seria capaç de disposar de 900 milions de dosis.

Esperem no haver d’esperar un any per poder sortir de casa, fins llavors a seguir igual de bé!