Sector financer

Cushing, Oklahoma

L'extracció de petroli ha continuat i, en no trobar compradors, s'ha anat acumulant en centres d'emmagatzematge

Potser aquesta petita ciutat del sud dels Estats Units no us és familiar, tanmateix té una importància estratègica pel petroli. A banda de ser el punt d'entrega dels contractes de futurs del WTI també és un important centre d'emmagatzematge, amb una capacitat de fins a 76 milions de barrils. La seva ubicació geogràfica fa que se situÏ en un encreuament de camins des d'on parteixen, en totes direccions, diferents oleoductes. Ahir es va produir un fet sense precedents: els contractes de futurs del WTI es van negociar a -40 dòlars. És a dir, aquells inversors que havien comprat contractes de futurs amb lliurament al maig estaven disposats a vendre pagant. S'arriba a aquesta situació extrema perquè la demanda s'ha enfonsat i, malgrat això, s'ha continuat extraient petroli que, en no trobar comprador s'ha anat acumulant en aquests enormes centres d'emmagatzematge. La pregunta que cal fer-se és: per què es continua produint? Vagi per endavant que no sóc expert en la matèria; ara, un pou de petroli no és com l'aixeta de l'aigua de casa: quan se n'atura la producció, s'hi poden produir danys que poden limitar l'obtenció futura. És per axiò que es mantenen actius malgrat els factors esmentats més amunt. És molt possible que assistim a una situació similar a la d'ahir quan arribem al venciment del contracte per entrega al juny, si no hi ha una represa de l'activitat en les pròximes setmanes.

Millora la confiança dels inversors

A nivell macro, a Europa es publicava aquest matí l'índex ZEW alemany pel mes d'abril; la confiança dels inversors s'ha situat en 28,2 respecte al -49,5 del mes de març. La percepció dels inversors sobre la situació actual, però, ha continuat deteriorant-se fins a -91,5 des del -43,1 precedent. Bona notícia que s'explica per la recuperació dels mercats d'ençà que van tocar mínims a mitjan març. Als Estats Units hem conegut la xifra d'habitatges venuts durant el març: durant aquest període es van vendre 5,27 milions d'habitatges en xifra anual, que representa una caiguda del 8,5% respecte a la xifra del febrer.

Continua el deteriorament de l’economia

Continua el deteriorament de l'economia i el de les borses. Per contrarestar aquest deteriorament econòmic està previst que als Estats Units es voti un nou pla d'ajudes per valor de 450.000 milions de dòlars. Es destinarà a les petites empreses i també aportarà més fons al sistema sanitari, amb l'objectiu de dur a terme tests de forma massiva i respondre a les necessitats dels hospitals.

La campanya de publicacions de resultats tampoc està sent positiva. Avui Coca Cola publicava uns bons resultats trimestrals amb una lleu caiguda de les vendes (-1% a 8.601 milions de dòlars); tanmateix les guies que deixa entreveure el gegant de les begudes gasoses no són positives, producte de les mesures de distanciament social promogudes arreu. Aquestes mesures han comportat una caiguda de les vendes del 25% només durant el mes d'abril, per les begudes que s'han deixat de consumir fora de casa.