Els ministres portaveu i de Salut, Eric Jover i Joan Martínez Benazet, es dirigeixen a la sala de premsa del Govern per oferir la roda de premsa. (Foto: SFG)
Sector públic

El Govern opta per una emissió de deute de 125 milions per finançar l'impacte de la crisi sanitària

Els temporers podran acollir-se a la pròrroga i exempcions dels lloguers

Andorra la Vella.- El Govern ha decidit fer una nova emissió de deute per valor de 125 milions d'euros per "finançar les despeses extraordinàries i el menyscapte" que estan patint les arques públiques arran de la crisi sanitària. El ministre portaveu i de Finances, Eric Jover, ha recordat que des de l'executiu ja es va anunciar que es buscarien fórmules de finançament i ha afegit que el que s'ha cregut "més adient" és fer una emissió de deute públic, que tindrà un venciment d'un any i un interès del 0,5%. Jover ha fet una crida a la participació ciutadana i ha remarcat que "és un bon producte financer" i que, per tant, més enllà del vessant "emocional" de donar suport al país també hi ha el fet que és rendible.

El portaveu del Govern ha posat en relleu que si aquesta emissió no es cobrís, una possibilitat que creu que no es donarà, una altra alternativa de finançament seria que recorregués als fons d'Andorra Telecom i FEDA, tot i que ha incidit en el fet que la primera opció és que el 100% de l'oferta de deute públic tingui sortida. L'emissió serà efectiva des d'aquest dijous i es podran adquirir bons de 1.000 euros. La contractació es farà a través de les entitats bancàries i estarà oberta fins al 25 de maig. Jover ha recordat que tot i que hi havia sobre la taula la possibilitat de fer una emissió a tipus d'interès zero s'ha descartat ja que ja existeix el fons solidari i s'ha volgut "recompensar l'esforç". Per mostrar l'interès que hi pot haver per aquesta emissió, ha recordat que fa pocs dies es va tancar una renovació per valor de 125 milions i que va tenir una demanda de 187 milions.

Temporers

D'altra banda, el ministre ha destacat que aquest dijous un centenar d'argentins podran tornar, volant des de París, al seu país. A aquest viatge cal afegir un altre que tindrà lloc l'1 de maig des de Madrid per traslladar una vintena més de persones i un tercer el 2 de maig des de Barcelona i en què una trentena de persones podrien tornar a l'Argentina. Amb aquests retorns quedarien al país menys de 2.000 argentins. El ministre també ha explicat que tres uruguaians van poder tornar al seu país el dimarts. Per a totes aquelles persones que encara queden al país, el Govern ha pres un seguit de decisions com per exemple que el permís de residència sigui vigent fins al 15 de maig, amb la qual cosa podran residir legalment al país i tenir cobertura sanitària. A més, s'ha decidit que el contracte de lloguer els sigui prorrogat fins que tinguin "la possibilitat real de retorn" al seu país o fins que el Govern ho decideixi. Per poder gaudir d'aquesta pròrroga els temporers hauran de presentar al comú un seguit de documentació com una acreditació que no poden tornar al seu país; la documentació que certifiqui que podien treballar aquesta temporada passada i la còpia del contracte de lloguer que hagi acabat durant la crisi sanitària; a més, i de manera paral·lela, podran gaudir de l'exempció total o parcial del lloguer si demostren que "tenen dificultats reals" per poder fer front a aquesta despesa. Entre els diferents administracions han acordat que el Govern assumirà la cobertura de desperfectes que hi pugui haver a l'immoble mentre que els comuns assumiran els subministraments bàsics.

Des de l'executiu s'ha decidit també l'obertura aquest mes de maig, com ja és habitual, d'una nova quota de residències i treball de 450 autoritzacions, 351 de les quals de residència i treball i 99 per a transfronterers. Jover ha manifestat que s'ha cregut necessari poder obrir aquesta quota, que és inferior a les anteriors, en cas que certs sectors no puguin tenir perfils adequats però ha incidit en el fet que es demanarà a les empreses que primer contractin persones que es trobin inscrites al Servei d'Ocupació, una xifra que ha augmentat en el darrer mes.

Mobilitat

El ministre portaveu també ha posat en relleu, a preguntes dels mitjans de comunicació, que aquest dimecres la mobilitat interna és la més alta des de l'inici de l'obertura de noves activitats, és a dir, des de dilluns de la setmana passada. La xifra s'ha situat en un 52% menys que un dia normal i ha fet una crida a la "corresponsabilitat" de la ciutadania i els professionals a evitar al màxim els desplaçaments. I pel que fa a les dades de desplaçaments a peu, ha afegit que ara els tècnics s'estan centrant en la plataforma per al cribratge massiu de la població i que no s'estan prioritzant l'anàlisi d'aquestes dades.

I quant a la possibiltat que es pogués aplicar suspensions temporals del contracte de treball a l'administració, Jover ha destacat que la ministra de Funció Pública, Judith Pallarés, està avaluant de manera conjunta amb els sindicats "mesures de racionalització" que facin que que es pugui contenir la despesa i racionalitzar-la. Ha manifestat que cal primer que hi hagi un diàleg entre la ministra i els representants dels treballadors per acabar de tancar aquestes solucions. En tot cas, ha recordat que ja hi ha hagut funcionaris que han estat reubicats en altres serveis.

A l'últim, Jover ha explicat que el Govern ha decidit que a partir d'ara no hi hagi proves específiques de català per a les persones que hagin de passar un edicte i que aquests candidats es presentin a les dues convocatòries anuals que es fan per a la resta de persones. De totes maneres, i com a mesura transitòria, aquest any encara es faran dues convocatòries lligades a concursos públics. I, d'altra banda, ha anunciat que el Govern s'estalviarà 100.000 euros en l'adjudicació de les cobertures d'assegurances que han estat adjudicades en quatre lots per valor de 259.000; 286.000; 291.000 i 143.000 euros.