Divendres 26 d'abril de 2024
|
04:46 H
Els ministres d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, i de Medi Ambient,  Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i presidents,  respectivament, d'Andorra Telecom i FEDA, durant la roda de premsa.
Els ministres d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, i de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i presidents, respectivament, d'Andorra Telecom i FEDA, durant la roda de premsa. (Foto: SFG)
Sector públic

FEDA i Andorra Telecom apliquen descomptes en les tarifes a empreses per valor de dos milions d'euros

Andorra la Vella.- FEDA i Andorra Telecom han destinat ja uns dos milions a les ajudes per a les reduccions, ajornaments o fraccionaments de les factures a les empreses. A més, aquestes dues companyies aplicaran més ajudes per a les famílies amb més dificultats econòmiques. Així ho han explicat els ministres d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, i de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i presidents, respectivament, d'Andorra Telecom i FEDA. A banda, les dues empreses aportaran 30 milions d'euros dels seus fons a compte del Govern per atendre la crisi sanitària. Concretament, la companyia elèctrica, deu milions i la de telecomunicacions, 20.

Així, i pel que fa a FEDA, Calvó ha explicat que ha aprovat un descompte del 100% de la tarifa en 2.610 contractes i del 80% a 779, la qual cosa suma un import de 761.000 euros, un import al qual cal afegir les mesures que han aplicat les altres distribuïdores i que fa que el total ascendeixi a gairebé un milió d'euros. En aquest sentit, cal recordar que les empreses que havien hagut de tancar podien gaudir del 100% del descompte de la tarifa i les que estaven de guàrdia podien aplicar el 80%. A més, ha rebut 405 sol·licituds d'ajornament de la tarifa i 53 de fraccionament.

Pel que fa a les ajudes a les famílies, Calvó ha explicat que les que tinguin dificultats econòmiques podran gaudir d'un descompte del 15% en la factura a través de la gratuïtat del terme de potència, un import que pot suposar entre els cinc i els 13 euros. A més, si tot i aquest descompte, la família no pot fer front a la tarifa, Afers Socials la pagarà, ha destacat Calvó, ja que la intenció és que "ningú es quedi desemparat sense llum". En aquest sentit, ha manifestat que no es tallarà el subministrament a la gent que no pugui pagar.

Quant a Andorra Telecom, Torres ha destacat que s'han aplicat descomptes a 5.477 empreses i que això va suposar un import de 282.000 euros al mes de març i 530.000 al mes d'abril, és a dir, 812.000 euros en total. També s'ha aprovat l'ajornament de la factura per a 186 empreses i no s'ha tallat el servei per impagament o d'altres supòsits a 239 que en d'altres circumstàncies haurien vist el servei suspès.

Quant a les ajudes a les famílies, aquelles que tinguin dificultats podran gaudir d'un descompte del 15%. Així, el ministre ha posat l'exemple d'una família que hagi de pagar 60 euros pel servei telefònic, podria gaudir d'aquest descompte del 15% que encara podria anar més enllà ja que Afers Socials podria assumir un import superior. A més, el servei no se suspendrà per impagament. Torres ha recordat, també, l'ampliació que s'ha fet per als clients que tenen televisió per fibra òptica i que beneficia a 13.800 famílies o el fet que la companyia de telecomunicacions hagi facilitat connexió a famílies que no en tenien perquè els fills puguin seguir el curs telemàticament.

Qüestionats per altres temes, el ministre d'Ordenament Territorial ha manifestat que encara treballa per "reprogramar" els treballs que han de tirar endavant d'obra pública i ha recordat que de l'única que s'ha decidit aixecar la licitació és la de la Portalada. La resta, s'analitzaran. De totes maneres, ha recordat que les que estan iniciades o adjudicades continuaran.

D'altra banda, i sobre la reobertura de les fronteres per al turisme per part de França i Espanya, Calvó, que està negociant aquest tema amb la ministra espanyola de Transició Energètica Teresa Ribera, ha manifestat que el que Andorra està defensant és ser considerat una destinació de turisme "domèstic" i no ha gosat donar cap data perquè aquesta reobertura es pugui dur a terme. En aquest sentit, cal afegir que França preveu la reobertura de la frontera el 15 de juny.

Notícies relacionades