Sector financer

Consolidació al sector telecom

Telefónica i Liberty Global fusionaran els seus negocis al Regne Unit en una operació valorada en 31.400 milions de lliures

Fa anys que s'espera una consolidació del sector de les telecomunicacions a Europa. La forta competència, d'una banda, i la necessitat d'escometre importants inversions en el 5G empenyen de manera ineludible a aquest escenari. Telefónica i Liberty Global fusionaran els seus negocis al Regne Unit en una operació valorada en 31.400 milions de lliures. Les companyies esperen realitzar unes sinergies per valor de 6.200 milions de lliures a cinc anys vista. A les illes britàniques, O2 (Telefónica) és el segon operador mòbil i Virgin Media (Liberty Global) el principal operador per cable. L'arribada d'internet d’alta velocitat permetrà als consumidors accedir a continguts multimèdia a través dels seus dispositius mòbils.

Els sectors cíclics són els més penalitzats

La campanya de publicacions de resultats del 1T20 continua el seu curs i, fins a data d'ahir, dos terços de les companyies del S&P500 i del Stoxx600 han donat a conèixer les seves xifres. Així, als Estats Units, un 66% de les companyies del S&P500 han superat el consens dels analistes; tanmateix els beneficis cauen a un ritme anual del 9%. El ritme de caiguda s'ha alentit respecte al 14% de decrement que constatàvem a l'inici de la campanya, coincidint amb la publicació dels resultats del sector financer. Si observem l'evolució dels beneficis, sense prendre en consideració el sector financer, aquestes tindrien un comportament pla. Els sectors cíclics són els més penalitzats amb materials, consum no cíclic i financer amb caigudes superiors al 20% i del 36% pel sector financer. El nombre d'empreses que han superat les estimacions de beneficis és el més baix dels darrers deu anys. En l'àmbit de vendes, un 61% de les companyies han superat les previsions amb un creixement pla. Per l'Stoxx600, un 53% de les companyies han publicat un benefici per sobre de les previsions de mercat, tot i que experimenta una forta caiguda del 25%. Igual que als Estats Units els sectors cíclics són els més penalitzats i aquí també afegim el sector Energy. Pel que fa a les vendes, el 66% d'empreses han entregat unes xifres millors del previst amb una caiguda de vendes anual del 6%. En l'entorn actual, si fem cas dels nivells d'activitat que hem conegut pel mes d'abril i sense preveure una gran millora d'aquests al maig, ens hem de seguir decantant pels sectors defensius com Utilities, o Healthcare i fora d'aquest àmbit pel sector Technology que rebrà un impuls de la pandèmia accelerant la digitalització de la societat.

Bank of England preveu la contracció de l’economia més gran dels darrers 300 anys

A nivell macro, avui s'ha publicat la balança comercial de la Xina que es salda, pel mes d'abril, amb un superàvit de 45.340 milions de dòlars. Les exportacions han crescut un 3,5% anual, mentre que les importacions s'han reduït a un ritme del 14,2% anual. Aquesta dada es publicava poques hores després que Donald Trump anunciés que, a tot estirar, en un parell de setmanes estaria en disposició de saber si la Xina estava complint amb la Fase 1 dels acords comercials, mitjançant els quals adquiria el compromís d'incrementar les compres de productes nord-americans -sobretot productes agrícoles i energètics-. A Europa, hem conegut els nivells d'activitat en el sector de la construcció i el més destacable és la divergència entre països en funció de les mesures més o menys estrictes que hagin pogut adoptar per fer front a la pandèmia. Així, Itàlia i França han vist caure els seus nivells fins a 4,8 i 3,8 respectivament; mentre que a Alemanya, sense mesures de confinament, l'activitat cau del 42 al març fins al 31,9 a l'abril. Pel conjunt de l'àrea, l'activitat al sector de la construcció disminueix fins a 15,1 des del 33,5 precedent. Pel que fa a la reunió del Bank of England, se salda sense novetats tant pels tipus d'interès (0,1%) com pel programa d'expansió monetària (625.000 milions de lliures). El més interessant han estat les previsions que marquen la contracció més gran de l'economia en els darrers 300 anys -d'ençà del Gran Hivern de 1708/09- amb un PIB pel 2020 en nivells de -14% i una recuperació per 2021 del +15%, sempre que s'aixequin les mesures de confinament el mes de juny proper. Als Estats Units les peticions inicials de subsidi d'atur s'han situat en 3,169 milions, per sota dels 3,839 milions de la setmana precedent. Pel que fa a les peticions contínues s'han situat en 22,647 milions, per sobre dels 18 milions d'una setmana enrere.

Encara queden moments complicats. Paciència i salut.