Sector financer

Una segona onada?

El Robert Koch Institute alemany constata que la taxa d'expansió del virus se situa en l'1,1: la "R" és superior a 1, fet que provoca que l'epidèmia es propagui de forma exponencial

La jornada d'avui és important: les mesures de desconfinament es van aixecant de manera progressiva arreu i sobretot en els països del nostre entorn. A la Xina, Disney ha reobert el seu parc d'atraccions de Shanghai amb un aforament limitat a 16.000 persones, xifra que està per sota de l'autoritzada per les autoritats xineses. L'acollida entre els clients ha estat molt positiva: s'ha fet el "ple". Val a dir que la capacitat és de 80.000 persones. A França s'han aixecat les restriccions en els desplaçaments i han obert els negocis i algunes escoles. La imatge inèdita era la del metro de Paris atapeït en hora punta, amb persones equipades de mascareta sense respectar les normes del distanciament social. A Espanya algunes àrees han passat a la fase 1 del desconfinament, fet que permet la reobertura de comerços i locals de restauració. Es retroba una certa normalitat. L'optimisme per aquestes notícies positives ha estat de curta durada i els guanys acumulats pels parquets en les primeres hores de negociació s'han convertit en pèrdues. L'explicació: el temor a una segona onada de contagis. Com ha passat a Corea del Sud on s'ha detectat un focus de contagi en una zona d'oci nocturn. La galleda d'aigua freda, però, ha vingut de la mà del Robert Koch Institute alemany que constata que la taxa d'expansió del virus se situa en l'1,1. És a dir, la famosa "R" és superior a 1, fet que provoca que l'epidèmia es propagui de forma exponencial.

L’Aràbia Saudita incrementa la pressió fiscal

Els efectes de la COVID-19 (Corona Virus Disease 2019) es fan sentir arreu, i les finances públiques no en són immunes. Així l'Aràbia Saudita ha vist com els seus ingressos provinents del petroli han caigut un 24% al primer trimestre respecte del mateix període de 2019. La caiguda dels ingressos ha generat un forat de 9.000 milions de dòlars. Per compensar-ho, increment de la pressió fiscal fent passar l'IVA del 5% al 15% a comptar de l'1 de juliol, mentre que els funcionaris veuran reduïts els seus ingressos a partir de l'1 de juny amb la supressió de primes.

Les empreses de serveis funeraris no incrementen ingressos

Molts inversors podien pensar que l'epidèmia beneficiaria a un sector com el dels serveis funeraris, producte de l'increment de la mortalitat. Doncs si observem els resultats trimestrals de l'empresa britànica Dignity PLC, aquest repunt de les morts no s'ha traduït en un increment dels ingressos. Així, durant el primer trimestre, el nombre de defuncions al Regne Unit ha ascendit a 161.000, que representa un increment de la mortalitat de l'1,24% respecte al 2019. Les famílies han optat per un funeral "low cost" en aproximadament un 20% dels serveis, percentatge que s'incrementa fins al 60% pels serveis realitzats a l'abril, període on s'han produït el gruix de les defuncions per COVID-19. El benefici net de Dignity ha caigut des dels 21,7 milions de lliures fins als 19,4 milions. Aquesta tendència al "low cost" es podria estendre els anys vinents i s'agreujaria per un efecte volum producte d'un menor nombre de defuncions.