Miquel Armengol, president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra i Jordi Daban, vicepresident de Turisme de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra, durant la trobada virtual. (Foto: Cambra de Comerç)
Empresa

La vintena de Cambres de Comerç de l’AICO demanen rebaixes fiscals i accés al crèdit per garantir la supervivència de les pimes

En una trobada virtual, l'Associació Iberoamericana de Cambres de Comerç, Indústria i Serveis ha definit les mesures que s’han de prendre per superar la crisi provocada per la Covid-19

Accés al crèdit, rebaixes fiscals i subsidis a l'ocupació. Aquestes són algunes de les mesures que l'Associació Iberoamericana de Cambres de Comerç, Indústria i Serveis (AICO) considera crucials per donar suport al sector empresarial i productiu en el context de la situació de crisi provocada per la pandèmia del Covid-19. En una trobada virtual, la Cambra de Comerç d’Andorra i la vintena de cambres més que representen el conjunt del territori Iberoamericà, han coincidit en el fet que també cal que les pimes puguin obtenir crèdits amb tipus d'interès favorables i garanties superiors al 80%, a més d’una ampliació dels terminis tributaris i el suport temporal de pagament de nòmines, per assegurar la supervivència empresarial de les pimes. Això, sense deixar de banda a “les grans empreses, generadores d'un gran nombre de llocs de treball i dinamitzadores de l'economia”, tal com asseguren.

Durant la trobada, que va tenir lloc el passat 29 d'abril, l’AICO ha elaborat una declaració conjunta en la que demanen l'accés a recursos oficials i d'organismes internacionals com el Banc Interamericà de Desenvolupament, el Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial, per evitar la insolvència de les empreses de cada país membre. També proposen la creació de fons d'ajuda, alleugerir deutes per als països més pobres, així com una flexibilització de les polítiques monetàries reajustades a la conjuntura actual, per frenar els efectes del Covid-19. En el document, les cambres alerten que la pandèmia del coronavirus provocarà un creixement negatiu en la majoria dels països de la regió per al 2020, i creuen que és prioritari elevar el percentatge de recursos assignats per conservar les petites i mitjanes empreses.