Sector financer

Entre la por i l’esperança

L’entorn actual, volàtil i incert, ens fa decantar per empreses de sectors defensius i per empreses de qualitat

La volatilitat i la incertesa continuen dominant els mercats i això es tradueix en moviments erràtics: així, ahir els índexs nord-americans aconseguien tancar la jornada amb guanys després d’un inici de setmana on s’han imposat les vendes. Destaca el comportament del sector financer que s’anotava un 2,64% després d’unes jornades difícils on s’havien vist penalitzats per la rumorologia al voltant dels tipus d’interès negatius. Igualment l’escalada en el front comercial s’intensifica, com les mesures que busquen impedir que Huawei es pugui proveir de semiconductors. Més soroll doncs que, òbviament, no ajuda a trobar una tendència.

En el vessant macro a la Xina hem conegut xifres encoratjadores. Així, a l’abril la producció industrial veu la seva taxa anual situar-se en terreny positiu en marcar una lectura del 3,9% respecte al -1,1% del març. Pel que fa a les vendes al detall, si bé la taxa anual és manté en terreny negatiu, el ritme de caiguda s’alenteix passant del -15,8% al març al -7,5% a l’abril. Al vell continent, s’han publicat el PIB del 1T20 d’Alemanya i del conjunt de l’àrea. Així el PIB ha experimentat una contracció del 2,2% trimestral a Alemanya i del 3,8% a l’Eurozona. Al 2T20 s’espera una contracció més severa ja que la paràlisi s’allargarà entre 6 i 8 setmanes pel cap baix, algunes previsions situen la contracció trimestral al voltant de l’11% fet que podria empènyer al BCE a adoptar noves mesures d’estímul tan aviat com el proper 4 de juny, data en què se celebrarà la seva propera reunió. Als Estats Units les vendes al detall pel mes d’abril han experimentat una caiguda del 16,4% mensual el que deixa la taxa anual en el -21,61% respecte al -5,68% del març. La producció industrial de la seva banda va caure un 11,2% mensual a l’abril, accelerant el ritme de contracció des del -4,5% del març. La utilització de la capacitat de producció cau fins al 64,9% a l’abril, deteriorant-se respecte al 73,9% del març. Pel que fa a la confiança dels consumidors, l’enquesta publicada per la Universitat de Michigan ha mostrat una millora en la lectura preliminar del mes de maig respecte de l’abril, ja que la millora de la percepció de la situació actual ha pogut compensar la caiguda de les expectatives a futur. Així la primera estimació se situa en 73,7 respecte al 71,8 de l’abril.

L’entorn actual, com indicavem al principi, volàtil i incert, ens fa decantar per empreses de sectors defensius; però no només això, també per empreses de qualitat. En el que es coneix com a factors d’inversió, avui ens aturem en el “quality”. En aquesta categoria trobem empreses amb beneficis estables, uns balanços sòlids (baixos nivells d’endeutament), uns marges elevats (negocis amb barreres d’entrada). Són empreses que cotitzen amb una prima, és a dir, que els inversors estan disposats a pagar una prima per adquirir-les. No per ser empreses de qualitat significa que aquestes no cauen en moments com l’actual, efectivament cauen, però menys. Podem obternir diversificació i qualitat a través d’aquests ETF:

  • iShares Edge MSCI World Quality Factor USD (IE00BP3QZ601)
  • iShares Edge MSCI USA Quality Factor USD (IE00BD1F4L37)
  • iShares Edge MSCI Europe Quality Factor EUR (IE00BQN1K562)

Tanquem amb la recomanació cinematogràfica pel cap de setmana. Hem viscut, aquestes darreres setmanes, una “reclusió” que ens ha fet veure el món i la vida amb uns altres ulls; ens adaptem i busquem solucions. Avui doncs “The Shawshank Redemption”, dirigida per Frank Darabont.

Bon cap de setmana. A seguir bé!