El ministre portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa d'aquest dimecres a la tarda. (Foto: M. F.)
Sector públic

Llum verda al segon programa d'avals del Govern, que ajudarà l'adaptació d'establiments a les mesures sanitàries

Hi ha tres línies i el total destinat és de 100 milions d'euros

Andorra la Vella.- El Govern ha donat llum verda al segon programa d'avals públics per pal·liar els efectes causats per la Covid-19, és a dir, el segon programa de crèdits tous que en aquest cas, a més de mantenir les ajudes per al refinançament de les quotes creditícies i dotar de liquiditat les empreses i negocis per al pagament de la part patronal de les suspensions temporals de contractes de treball i reduccions de jornada laboral, també es destinarà a aquelles empreses que hagin de finançar inversions d'adequació dels seus negocis arran de la crisi sanitària. L'import que l'executiu destina és de 100 milions d'euros que serviran per cobrir les demandes que es facin en cadascuna de les línies a què es poden acollir empresaris i autònoms. Tal com ha manifestat el ministre portaveu, Eric Jover, "la voluntat és continuar donant suport i esmorteir al màxim l'impacte econòmic per a les empreses i els autònoms i gràcies a aquestes injeccions econòmiques evitar al màxim possible els acomiadaments i que una crisi sanitària que ha tingut un important impacte econòmic no es transformi en una crisi social".

Els empresaris i autònoms que s'hi acullin podran gaudir d'aquests crèdits a interès zero ja que és el Govern qui els avala. Els destinataris no podran tenir deutes amb l'administració i, a més, mentre duri el programa no es podran distribuir dividends. Els imports que podran percebre seran els equivalents a les despeses patronals de tres mesos i les quotes, també, de tres mesos mentre que l'adequació de locals estarà dotat amb 15 euros per metre quadrat.

Per evitar al màxim possible el contacte presencial aquestes tramitacions es podran fer per via telèmàtica i, tal com ha comentat Jover, un equip "ampli" amb personal dels ministeris de Finances i Economia analitzarà les peticions, amb el suport del Col·legi d'Economistes. Intervenció general farà les verificacions escaients i al final del programa el Govern emetrà una memòria que es traslladarà al Tribunal de Comptes. A més, en cas d'execució o fallida es publicarà el nom del beneficiari i l'import que havia sol·licitat.

Cossos especials

D'altra banda, el ministeri de Funció Publica ha acordat amb els cossos especials un seguit de mesures que se sumen a les ja aprovades i que ja han suposat un estalvi d'un milió d'euros. Així, s'ha acordat que les hores extres d'aquest 2020 no siguin remunerades (una mesura que ja es va implantar per a l'administració general) i també s'han pactat que no es facin certes formacions o que hi hagi una retallada en cert material. En aquest darrer cas, ha detallat Jover, l'estalvi és de 500.000 euros. El ministre portaveu ha recordat que des del ministeri de Funció Pública es continua treballant amb els treballadors públics per mirar de retallar certes partides i que aquests diners es puguin destinar a fer front a les despeses i el "menyscapte" derivat de la crisi sanitària. Ha manifestat que el Govern no ha plantejat una xifra a la que cal arribar amb aquestes retallades sinó que el treball s'està plantejant de tal manera que hi pugui haver propostes i després s'avaluarà "quin estalvi es pot aconseguir". També ha manifestat que s'ha acordat que mentre duri la crisi sanitària, en la mesura del possible els treballadors puguin teletreballar.

Una altra decisió que ha pres el consell de ministres és que els exàmens d'aptitud per a agent immobiliari es facin el 4 de setembre i no el 26 de juny tal com estava previst.

D'altra banda el ministeri d'Educació ha decidit que la salut sigui un dels eixos prioritaris que centrin els programes de recerca que subvenciona el ministeri. Així, a aquells projectes relacionats amb el Big Data, la sostenibilitat i el patrimoni natural i cultural s'afegirà ara també l'eix sanitari, tenint en compte que la "crisi sanitària ha evidenciat que es necessita gent formada" en aquest àmbit, ha destacat Jover. L'executiu també ha aprovat la resolució de la convocatòria complementària als ajuts Poctefa. Amb una dotació global de 100.000 euros, la finalitat d’aquestes ajudes és promoure la cooperació i participació andorrana en projectes europeus del programa Espanya-França-Andorra.

A l'últim, Jover ha fet una crida a la ciutadania a acollir-se al programa de bons solidaris que encara resta obert aquesta setmana.