Vehicles en un concessionari. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

Les matriculacions disminueixen un 58,7% al maig per la Covid-19

En els darrers dotze mesos, els únics vehicles que han tingut una variació positiva són els camions i les camionetes

Andorra la Vella.- Durant el mes de maig s'han matriculat 181 vehicles, la qual cosa suposa una variació percentual negativa del 58,7% respecte al mes de maig de l'any anterior. Segons publica aquest dijous el departament d'Estadística, aquest mes, degut al tancament causat per la Covid-19, han disminuït les matriculacions dels diversos grups de vehicles. La categoria de turisme és la que s'ha vist més afectada amb un -66,3%, la d'altres ha caigut un 54,5%, les motocicletes i ciclomotors han variat un -43,7% i les matriculacions de camions i camionetes han baixat un 39,4%.

Durant els darrers dotze mesos, el total de matriculacions ha estat de 3.670, un 19,1% menys respecte al mateix període de l'any anterior quan es van matricular 4.536 vehicles. Durant aquest període, tan sols la categoria de camions i camionetes ha tingut una variació positiva del 2,1%, mentre que la resta de categories han patit una disminució de les matriculacions. La crisi per la pandèmia també ha provocat que de gener a maig només s'hagin matriculat 988 vehicles respecte als 1.837 que ho van fer el 2019, un 46,2% menys.

D'altra banda, segons el tipus d'energia dels vehicles, aquest mes de maig s'han matriculat 66,7% menys de vehicles de gasoil i 57,2% menys de gasolina. Quant als vehicles híbrids, en termes globals se n'han matriculat deu, quatre menys que l'any anterior i respecte als vehicles sense carburant se n'han matriculat quatre, sis menys. En canvi, de vehicles elèctrics 100% se n'han matriculat tres, dos més que el maig del 2019. En termes generals durant els darrers dotze mesos, des del departament d'Estadística es destaca la reducció de matriculacions en els vehicles de gasolina i de gasoil, els quals han disminuït un 21,1 i un 16,9% respectivament.

Finalment, pel que fa a les dades mensuals ajustades, un cop eliminades les variacions causades pels efectes del calendari i del període de l'any en què ens trobem, es constata una tendència mensual a l'alça, en els darrers tres mesos, situant-se aquest mes de maig en un 4,6% per sobre.