La frontera hispanoandorrana. (Foto: M.P.)
Indicadors

Un 80% menys de vehicles han entrat al país al maig respecte al mateix període de l'any passat

En els darrers dotze mesos, els turistes han davallat un -11,6% i els excursionistes un -20,2%

Andorra la Vella.- El nombre de vehicles que ha entrat al país durant el mes de maig ha estat de 55.867, fet que suposa una variació negativa respecte al mes de maig de l’any anterior del 80,4%. L'emergència sanitària ha paralitzat la mobilitat transfronterera durant els darrers cinc mesos i s’espera que les pròximes dades proporcionades pel departament d’Estadística trenquin amb aquesta tendència a la banda.

Detalladament i comparant el mes de maig del 2020 amb el de l’any passat, el total de turismes que han entrat al país ha caigut un 83%, mentre que el de vehicles pesants s’ha incrementat un 10,8%. Pel que fa als turismes provinents d’Espanya, la seva entrada va disminuir un 79,9% i els provinents de França ho van fer un 95%. En el cas dels camions i vehicles de grans mercaderies van pujar un 11,5% per la frontera hispanoandorrana i un 2,5% per la francoandorrana.

El mes de maig del 2020 no ha entrat al país cap visitant. En els darrers dotze mesos el nombre de visitants ha disminuït un -17%. Els turistes han davallat un -11,6% i els excursionistes un -20,2%.

Dades d’abril a maig

Si comparem les dades del maig amb les d’abril, que el departament d’Estadística ha fet públiques aquest dilluns, el nombre de vehicles que han entrat al país s’ha reduït un 4,1% d’abril a maig, tot i que les variacions mensuals del total de vehicles presenten una tendència a l'alça fruit de l’obertura progressiva que les autoritats permetien sobre la mobilitat.

Les variacions mensuals de l’entrada de vehicles per la frontera hispanoandorrana mostren una tendència a la baixa en els darrers cinc mesos, situant-se en un 24,7% menys. Pel que fa a les variacions mensuals per la frontera francoandorrana, presenten una tendència a l'alça, tot i que negativa, en el darrer mes, situant-se en un 15,6% menys.

Tenint en compte que des de l’inici del 2020 l’activitat turística s’ha aturat en un 50,7% per les restriccions causades per la Covid-19, el nombre de visitants presenta una variació d’un -44,2% en relació amb el mateix període de l’any anterior.