Un gràfic de la transmissió del virus. (Foto: AAQAI)
Empresa

AAQAI reivindica una normativa sobre la qualitat ambiental interior

Defensen que amb el coronavirus "s'ha convertit en un aspecte vital" per a la salut de les persones

L'Associació Andorrana per a la Qualitat Ambiental Interior (AAQAI) posa en relleu que la pandèmia del coronavirus ha evidenciat que la cura de la qualitat ambiental interior "s'ha convertit en un aspecte vital" per a la salut de les persones, i per aquest motiu insisteixen en què es reflexioni sobre la necessitat d'una normativa específica al país sobre la qualitat ambiental interior. És més, creuen que el moment actual és l’oportunitat "per als grans sectors del país com l’hoteleria, la restauració, el comerç i en general tots els edificis públics de posar en valor la qualitat de l’aire interior", des del disseny, el control dels contaminants, la higiene i la desinfecció en general.

L’associació recorda que cal evitar al màxim la proliferació de productes i tècniques de desinfecció no homologades, ja que podria "provocar danys colaterals". Els experts que en formen part recorden que “hi ha moltes malalties de transmissió respiratòria i l’aire pot ser un vehicle de transmissió de malalties"; per tant, conclouen que "no hi ha cap dubte quant a la importància de tenir cura de la qualitat de l’aire interior”.

AAQAI ha col·laborat durant la pandèmia amb la Federació d'Empreses de Qualitat Ambiental en Interiors en la creació d’un protocol que permet lliurar un certificat 'Covid safe', a més de posar a disposició dels seus associats, de les administracions, empreses i usuaris finals, tota la informació rellevant a nivell internacional "per contribuir a millorar la qualitat de l’aire en espais interiors i de la mateixa manera, frenar la propagació del virus". L’associació recorda, també, que pel que fa referència als aspectes a tenir en compte per a la prevenció de contagi en edificis, cal destacar la necessitat de ventilar bé els espais tancats, tenir una bona higiene general i una bona desinfecció, a més de fer un correcte manteniment dels sistemes de climatització, en particular l'higiènic, i el control de paràmetres ambientals.

A l'últim, l’entitat recomana que es facin en tots els edificis estudis de qualitat ambiental interior.