Dijous 25 d'abril de 2024
|
18:33 H
Antoni Viola, un dels sis fundadors del 'coworking' Ingeni.
Antoni Viola, un dels sis fundadors del 'coworking' Ingeni. (Foto: Ingeni)
Entrevista

“El teletreball és la nostra competència però també ha fet que les empreses tradicionals vegin el ‘coworking’ com una opció real”

Andorra la Vella

A Nova York s’obre un 'coworking' cada dos dies, diu rient Toni Viola, un dels sis fundadors andorrans que al gener passat va obrir Ingeni. Si bé al Principat no hi haurà mai tants 'coworkings' com a la capital del món, és un fenomen en auge que demostra l’evolució de les relacions laborals al país més enllà de l'oficina tradicional i el teletreball.

Van arrencar fa set mesos i pel mig han passat una pandèmia. Ara com s’ho fan per controlar sanitàriament un espai compartit per persones de nuclis de convivència diferents?
Tenim 40 clients des que vam començar i afortunadament no n’hem perdut cap a causa de la Covid-19 ja que tots, d’alguna manera, han reactivat els seus negocis i necessiten un lloc on treballar. Diàriament al 'coworking' tenim fins a 80 persones, i espais que abans eren 'hot desk' (taules grans on qualsevol pot seure i treballar amb altres persones), ara els hem assignat a equips fixes d’una mateixa empresa.

Però en un mateix espai comú es toquen moltes coses sense que ens adonem...
Com el nostre 'coworking' ofereix entorns d’alta qualitat, la distància de dos metres entre usuari i usuari ja estava garantida, i no tenim cap interruptor que pugui ser focus de transmissió. La domòtica del 'coworking' funciona a través d’una aplicació del telèfon mòbil i fins i tot no hi ha claus, les portes també s’obren per l'app. Disposar d’una tecnologia avançada ens ha permès fer front als requisits sanitaris sense que hagi suposat un problema.

Habitualment aquí el que fa la gent és llogar un pis i convertir-lo en una oficina.
És cert que a Andorra es dona el cas que molts emprenedors i petites empreses treballen en un pis on s’ajunten quatre o cinc persones. Però llogar un pis no resulta barat, i s’ha de tenir en compte que el mercat immobiliari andorrà en aquest sentit és molt limitat. A més, un ‘coworking’ com el nostre permet tenir equipaments tecnològics, cadires ergonòmiques i espais de reunió com si fossin una multinacional i que serien impossibles d’assumir per negocis que estan començant.

S’enfoquen als emprenedors i les pimes?
Quan els sis socis inversors que vam crear Ingeni ens vam plantejar el tipus de ‘coworking’ que volíem oferir al país, vam adonar-nos que les petites empreses i les persones que estan començant el seu negoci necessitaven un espai on tenir les mateixes comoditats que una companyia consolidada però sense haver d’assumir les despeses que comportava tenir un espai de qualitat corporativa important.

Ara molts d’ells segurament s’han acostumat a teletreballar...
El teletreball és la nostra competència però també ha fet que les empreses tradicionals vegin el ‘coworking’ com una opció real. La pandèmia ens ha ensenyat que treballar de manera remota és possible i tenim molts casos al ‘coworking’ de persones que volen viure i treballar aquí, però la seu de la seva empresa no és a Andorra. El ventall de possibilitats s’ha ampliat, no hi ha un perfil únic de ‘coworker’ i a partir d’ara ni tothom treballarà des de casa ni tothom tornarà a treballar en oficines tradicionals. També val a dir que hi ha una part important de població que ha provat el teletreball aquests mesos i no li ha agradat.

Vostès van obrir fa uns mesos, Bomosa acaba d’innaugurar un altre ‘coworking’ al país... estem davant un canvi de mentalitat sobre com entenem el treball?
No només això, els ‘coworkings’ et permeten crear comunitat més enllà de l’estalvi. Et connectem ràpidament amb persones d’altres àrees que poden ajudar a fer créixer el teu negoci. Els nostres usuaris saben que les persones amb les quals es trobaran tenen unes connexions, una trajectòria i una experiència que poden compartir per fer una xarxa de contactes més horitzontal.

No seria millor que les persones del ‘coworking’ també treballessin en el mateix àmbit?
Som conscients que, a la llarga, pot ser que el nostre ‘coworking’ s’especialitzi i es generin ‘clústers’, però per ara estem oberts a acollir tots els sectors econòmics del país. Aquest fenomen és més present a les grans ciutats, on aquests ja s’obren especialitzats en temàtiques. N’hi ha, per exemple, que estan dirigits a mares i pares amb nadons, i a més de sales de reunions, tenen una guarderia on els ‘coworkers’ poden deixar els seus fills mentre treballen.

Notícies relacionades