Un mostrador d'una botiga lliure d'impostos de Hainan, a la Xina. (Foto: Sina)
Turisme

L’últim model d’iPhone 100 euros més barat: el reclam turístic de la Xina

El gegant asiàtic vol que els visitants internacionals es fixin en les illes de Hainan

La Covid-19 ha fet replantejar les estratègies turístiques de la majoria de països. Alguns donen per perduda la temporada d’estiu i d’altres pretenen salvar-la potenciant els seus atractius principals. Mentre Andorra ha escollit per als pròxims mesos vendre’s al turisme com un indret de natura i amb espais oberts lliures de coronavirus, a la Xina han optat per les compres barates. El govern xinès va anunciar el mes de juny passat que les illes de Hainan, un destí de platja molt popular al país, tindran productes de la marca d’Apple lliures d’impostos. Això, fent càlculs, suposaria una rebaixa d’almenys 100 euros en l’últim model de telèfon mòbil de la companyia, l’iPhone 11. L’estalvi representa un 11% del preu total del dispositiu.

Tot i que l’iPhone i l’iPad són productes que es fabriquen, precisament, a la Xina, el país ha d’assumir aranzels d’importació, taxes de valor afegit i d’altres impostos necessaris per posar la venda els dispositius. Amb la nova mesura, prou llaminera per a tots els amants de l’electrònica, es vol que els turistes estrangers que van a Hong Kong optin per Hainan, que sí pertany a l’administració xinesa.

Ara bé, no tot podia ser perfecte. Apple recorda que si els aparells no es compren en una botiga oficial no es podrà fer responsable de la gestió de devolució o reparació del dispositiu en cas no funcioni correctament. Els experts consultats per ANA Economia també asseguren que la rebaixa plantejada pel govern xinès per atraure turistes, “no afavorirà tots els estrangers, ja que segurament amb el canvi d’euro a dòlar, potser els sortirà més a compte anar de vacances als Estats Units, un cop passi la pandèmia i s’obrin les rutes internacionals”.