Les rebaixes de la roba i el calçat ha estat una de les causes d'aquest descens de l'IPC. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

L'IPC del juny baixa quatre dècimes

Una de les causes d'aquest descens respecte al maig han estat les rebaixes dels preus de la roba i el calçat

Andorra la Vella.- La variació anual de l'índex de preus de consum (IPC) en base 2017 corresponent el juny del 2020 és del -0,5%, com a resultat de les variacions observades en els grups de béns i serveis que componen l'IPC. El departament d'Estadística ha fet públiques aquestes dades aquest dijous on explica que la variació al mes de juny del 2019 va ser de 0,9%. Els principals grups de l'IPC que provoquen que la variació anual del mes de juny disminueixi quatre dècimes respecte a l'enregistrada al maig, quan va ser del -0,1%, són el vestit i calçat i esbarjo, espectacles i cultura.

En el primer grup, la variació de l'IPC se situa en el -5,7% a conseqüència de l'entrada en vigor de rebaixes de roba i calçat. Pel que fa al segon grup, que se situa en un -2,2%, des d'Estadística indiquen que és a causa d'un decreixement del preu de tot tipus d'entrades a espectacles culturals, esportives i oci. D'altra banda, els grups transport i hoteleria i restauració tenen una influència positiva i salut, comunicació i ensenyament han mantingut la variació anual de preus al mes de juny.

Quant a la inflació subjacent, que és la variació de l'IPC sense tenir en consideració els productes energètics i els productes frescos, se situa al -0,1%, quatre dècimes superior a l'IPC registrat al mateix mes. Pel que fa a la variació mensual de l'IPC, és del -0,8% respecte al mes de maig del 2020. Finalment, si es compara amb els països del voltant, la variació de l'IPC d'Espanya del juny se situa al -0,3% i la de França al 0,2%. A nivell de la Unió Europea, l'evolució dels preus de l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) es troba al 0,3%.