Tipus de bombetes leds. (Foto: OCU)
Indicadors

El consum d'energia segueix sent baix però inicia la seva recuperació a nivells habituals

El que s'ha gastat al juny suposa un 12% menys respecte el mateix mes de l'any anterior

Andorra la Vella.- L’aturada professional i el confinament de la població degut a la Covid-19 ha aturat durant mesos el consum d'energia al país. L'evolució de la seva despesa va caure en picat de febrer a maig i ha experimentat una pujada general amb el desconfinament, malgrat que les xifres siguin negatives respecte el mateix juny de l'any anterior. Així, tal com ha publicat aquest dilluns el departament d'Estadística, el consum d’energia elèctrica al juny d'aquest any ha estat de 32.183 MWh, és a dir, un 9,8% menys respecte al mateix període del 2019. Només tres sectors presenten variacions anuals positives: 'Construcció i annexes' amb un creixement del 103,8%; 'Usos domèstics', amb un augment més acurat del 8,1%, i 'Estacions d’esquí', que va registrar un 0,9% més de consum elèctric malgrat que la temporada acabés abans d'hora. La resta de sectors presenten variacions negatives, com 'Indústries' amb un consum del 49,2% menys; 'Hoteleria i restauració', que va consumir un 28,4% menys respecte el juny del 2019, i 'Distribució' amb un 24,1% menys. De gener a juny del 2020 hi ha hagut un consum d’energia elèctrica de 259.903 MWh, és a dir, un 12,1% menys respecte al mateix període de l’any 2019.

Pel que fa al consum d'energia en TEP (tones equivalents de petroli), ha estat de 11.793 TEP, el que representa una variació percentual negativa del 12,8% respecte al mes de juny de l’any anterior. L'únic grup amb dades representatives que presenta una variació positiva respecte al mateix període del 2019 és el 'Fuel domèstic', amb un augment del consum del 101,8%. En canvi, el 'Propà' va baixar amb un 29,3% menys, la 'Gasolina' també, amb un 27,3% menys, o el 'Gasoil locomoció' amb un 26,2% de consum inferior. Si s'avalua en dades acumulades, en els darrers dotze mesos, el consum d’energia ha estat de 190.556 TEP, fet que suposa una variació percentual negativa respecte al mateix període anterior del 13,3%.

Les dades generades i enviades amb periodicitat per FEDA i pel departament de Duana permeten calcular mensualment el consum d'energia que efectua el país.