El cap de Govern, Xaver Espot, durant la roda de premsa en què ha presentat el full de ruta per a la legislatura. (Foto: M. F.)
El cap de Govern, Xaver Espot, durant la roda de premsa en què ha presentat el full de ruta per a la legislatura, acompanyat dels secretaris d'Estat de Telecomunicacions i Infraestuctures, Cèsar Marquina, i d'Afers Europeus, Landry Riba. (Foto: M. F.)
Sector públic

L'executiu es marca l'objectiu d'implementar les taxes turística i verda

També pretén la creació d'autoritzacions de residències per a altes rendes

Andorra la Vella.- L’executiu té la ferma voluntat de plasmar durant aquesta legislatura una taxa turística “finalista”, és a dir, que generi uns guanys que reverteixin en el sector i també una fiscalitat verda, una taxa de CO2 sobre emissions d’hidrocarburs que tindrà com a destí el fons verd. Altre dels objectius que es planteja l’executiu és modificar els criteris d'atorgament de residència per a professionals o persones sense activitat econòmica amb altes rendes professionals i/o patrimonials. Així, es pretén una modificació de la llei d’immigració per crear una autorització de residència per a professionals que desitgin instal·lar-se a Andorra per a durades curtes (inferiors a dotze mesos); revisar els criteris per accedir a les autoritzacions de residència sense activitat econòmica i establir una cotització especial per la branca general de la seguretat social per a les rendes més elevades i els equips esportius professionals que es puguin instal·lar a Andorra.

Pel que fa a la taxa turística, el cap de Govern, Xavier Espot, ha manifestat que es vol continuar els contactes que ja es van iniciar el mandat passat per mirar de consensuar una taxa turística com la que hi ha instaurada en altres llocs dels món. El cap de Govern ha destacat que la voluntat és que aquesta taxa tingui una “visió finalista” de tal manera que pugui beneficiar el sector. Precisament en el marc del turisme, el full de ruta Horitzó 2023 que ha presentat aquest dilluns al matí el cap de Govern, recull la voluntat d’orientar la promoció turística incidint en missatges com la seguretat i, en aquest sentit, es considera que la gestió de la crisi sanitària que ha fet l’executiu pot servir per reforçar aquest missatge posicionant, entre d’altres, el país en el marc de la salut com una destinació de benestar i per fer tractaments de salut. També es vol continuar incidint en la vessant esportiva, atraient esportistes d’elit.

Cap a un transport públic gratuït

Una altra de les propostes recollides en aquest full de ruta per a la legislatura és la voluntat de potenciar la mobilitat sostenible. A banda de les ajudes per als vehicles menys contaminants també es continua apostant per aconseguir que el transport públic sigui gratuït. En aquest sentit, Espot ha parlat d’una reducció progressiva de les tarifes i el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, ha puntualitzat que una primera acció immediata, i que afectarà uns 2.000 usuaris, és que tots els menors de 18 anys tinguin les mateix condicions quant a les tarifes. En aquest sentit, ha manifestat que es tractaria que de manera immediata nous usuaris gaudissin d’un accés al transport “altament subvencionat” per anar, amb un objectiu “llargterminista”, cap a un transport públic gratuït. En matèria mediambiental, el projecte presentat aquest dilluns també recull la voluntat de tirar endavant una candidatura de país com a reserva de la biosfera, una proposta sobre la qual ja hi ha l’estudi de viabilitat finalitzat.

Habitatge i incentius a la contractació

En l’àmbit social, es continua apostant per la construcció d’habitatge d’ús social; l’increment progressiu de les pensions i del salari mínim perquè al final de la legislatura estigui situat en el 60% del salari mitjà i en matèria d’ocupació es pretén revisar els criteris de deducció fiscals vinculats a la creació de nous llocs de treball.

Construir l’àrea de cirurgia major ambulatòria; redactar el pla nacional de contingència en situació de crisi sanitària; augmentar la plantilla del SAAS en certs perfils com intensivistes són alguns dels aspectes que es volen potenciar en matèria sanitària. També es vol tornar a posar sobre la taula la consecució amb les forces de l’oposició dels ja anunciats pactes d’estat de salut, del sistema de pensions i de la Unió Europea.

La digitalització de l’administració o el desenvolupament d’un parc tecnològic dedicat a sectors específics com la salut són altres de les propostes recollides en el pla d’acció del Govern, que fixa també totes les iniciatives legislatives que seran necessàries per implementar aquests objectius.