Aquest és el missatge que envia Garmin quan s'intenta fer servir un dels seus rellotges. (Foto: ANA)
Empresa

Els usuaris de Garmin a Andorra es queden sense poder fer servir els dispositius per un ciberatac massiu

L'empresa tecnològica ha aconseguit recuperar algunes funcions però li demanen 8,5 milions d'euros

Si fa uns dies aquest diari explicava el segrest del domini d’Andorra Turisme, ara li ha tocat el rebre a un gegant de les noves tecnologies. L’empresa Garmin, amb botiga pròpia a Andorra i especialitzada en dispositius digitals per fer esport, ha patit les darreres setmanes un atac massiu al seu sistema operatiu que ha deixat la pàgina web i els seus rellotges totalment inoperatius. Els delinqüents digitals li demanaven a la tecnològica un rescat de 8,5 milions d’euros.

Els responsables de la botiga Garmin d’Andorra han explicat a l’ANA Economia que “durant diverses setmanes van tenir tot el sistema caigut i cada vegada que venia un client interessat a comprar un dispositiu ens preguntava sobre l’atac”. Ara, però, segons asseguren, “l’empresa ha aconseguit recuperar algunes funcions i es pot accedir a la pàgina web, tot i que encara no estan operatives totes les opcions de les aplicacions”. L’encarregat de Garmin a Andorra desconeix si la companyia ha accedit finalment a pagar una part o la totalitat de diners que demanaven.

Garmin va facturar l’any passat 3.230 milions d'euros i va vendre uns 15 milions de dispositius. Algunes fonts assenyalen a Evil Corp, un potent grup cibercriminal rus l'activitat del qual va començar en 2007, com el responsable. El departament del Tresor nord-americà va quantificar en més de 85 milions d'euros el mal financer causat per aquests 'hackers' al 2019.