Les importacions cauen al juliol però es recuperen respecte de mesos anteriors. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

Les importacions del juliol baixen respecte de l'any passat però presenten una recuperació en relació a mesos anteriors

En canvi, les exportacions s'increment un 23,3%

Andorra la Vella.- Després de mesos amb caigudes destacades arran de la crisi sanitària i l’aturada de l’activitat econòmica, les importacions durant el mes de juliol continuen la tendència a la baixa però més moderada que en mesos anteriors. Així, segons les dades fetes públiques aquest dijous pel departament d’Estadística del Govern, les importacions han sumat un valor de 113,47 milions d’euros, el que suposa una variació percentual negativa del 14,5% respecte al juliol de l’any anterior. Cal destacar que els grups que experimenten una variació positiva destacada són transport, amb un 42,1%, i electrònica, amb un 10,3%. En canvi, els grups amb una variació percentual negativa més destacada són energia, amb un 56,8%; diversos, amb una davallada del 48,3%, i vestit i calçat, amb un descens del 37,1%. Cal destacar que sense el capítol energia, la variació percentual del mes de juliol seria d’un -11,4%.

Pel que fa a l’acumulat dels darrers dotze mesos, les importacions han tingut un valor de 1.387,15 milions d’euros, el que suposa una caiguda del 0,9% respecte a l’acumulat dels darrers dotze mesos del període anterior, en què les importacions en valor van ser de 1.399,80 milions d’euros. Ara bé, cal subratllar que sense el capítol energia, les importacions augmenten un 1,2% en comparació a l’any anterior. Destaca amb una variació percentual positiva la partida diversos (+109,9%). Les partides amb una variació negativa més destacada són energia (-23,8%); construcció (-22,0%); joieria (-17,7%) i vestit i calçat (-17,5%).

Durant els set primers mesos de l’any, el total d’importacions suma 792,52 milions d’euros, amb una variació percentual positiva de l'1,2% respecte al mateix període de l’any anterior. Destaca amb una variació percentual positiva la partida diversos (amb un increment del 218,7%). Les partides amb valors negatius més destacats són joieria (que experimenta un descens del 34,5%); vestit i calçat (-33,3%) i energia (-33,1%).

D'altra banda, les exportacions durant el mes de juliol han sumat 12,50 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment del 23,3% respecte al mateix període de l’any anterior. Les partides amb una variació percentual positiva i major variació absoluta són transport, amb un 79,8%; electrònica, amb un 19,1%, i vestit i calçat, amb un 86,1%. La partida amb una variació percentual negativa més destacada i una variació absoluta més significativa és industrial (amb una caiguda del 21,7%).

Pel que fa a l’acumulat dels darrers dotze mesos, les exportacions tenen un valor de 105,12 milions d’euros, amb una variació percentual negativa del 2,9% respecte a l’acumulat dels darrers dotze mesos de l’any anterior. Les partides amb una variació positiva i major variació absoluta són industrial, amb un 11,5% i diversos, amb un 9,2%. Per contra, les partides amb una variació absoluta negativa més destacada són transport, amb un 14,2%, i electrònica amb un descens del 5,0%.

En els primers set mesos de l’any, el total d’exportacions s'eleva a 57,30 milions d’euros, amb una variació percentual negativa del 13,1% respecte al mateix període de l’any anterior. Destaca amb valors positius la partida begudes i tabac (que augmenta un 326,1%). En canvi, les partides amb una major variació absoluta negativa són electrònica (-16,8%), joieria (-40,1%) i transport (-21,0%).

Carburants

Estadística també indica que la importació de carburants durant el mes de juliol ha estat de 12,95 milions de litres. Això representa una variació percentual negativa respecte al mateix mes de l’any anterior del 7,8%.

Pel que fa a les dades acumulades al llarg dels darrers dotze mesos, la importació de carburants ha estat de 157,18 milions de litres, el que suposa una variació negativa del 14,9% respecte als 184,77 milions de litres acumulats en el mateix període anterior. I de gener a juliol la importació dels carburants ha estat de 78,63 milions de litres, donant una variació percentual negativa del 25,0% en contraposició al mateix període de l'any 2019.