Una plantació de tabac a Santa Coloma. (Foto: Arxiu ANA)
La gràfica de producció, per parròquies. (Foto: Estadística)
Indicadors

Els tabaquers van tancar el 2019 amb un increment de la producció del 2%

Van aconseguir 245.000 kg, sent la Massana la parròquia on més es va cultivar

Andorra la Vella.- La producció de tabac al 2019 va ser de 244.584 kg, el que representa un increment del +2,0% respecte a l’any anterior (4.668 kg), informa aquest dijous el departament d'Estadística. Des de l’any 2000 els nivells de producció de tabac s’han equiparat als nivells dels anys 70 i 80, i a partir del 2007 la producció s’ha situat en uns nivells mínims més o menys estables.

Aquest increment de la producció es concentra majoritàriament a la parròquia de la Massana amb un +9,4% i 3.917 kg més. La resta de parròquies amb increment són: Sant Julià de Lòria amb un +0,8% (+656 kg), Canillo amb un +0,4% (+60 kg) i Encamp amb un +0,3% (+91 kg). Per contra, l'única parròquia que ha disminuït la seva producció ha estat Escaldes-Engordany amb un -0,4% (-46 kg). La distribució per parròquies situa a Sant Julià com a primera productora amb un 33% del total i 80.511 kg, seguida per la Massana amb un 19% i 45.540 kg. En darrer lloc se situa la parròquia d’Escaldes-Engordany, amb el 5% de la producció i 11.317 kg.

La quantitat de tabac produïda creix particularment a partir de mitjans dels 80, superant el mig milió de kg, i sobretot als anys 90 amb un màxim de producció l’any 1996 i 1997 en què es superaren el milió de kg produïts. Des de l’any 2000 els nivells de producció de tabac s’han equiparat als nivells dels anys 70 i 80, i a partir del 2007 la producció s’ha situat en uns nivells mínims però estables. Amb 244.584 kg, la producció del 2019 manté el nivell de producció dels anys anteriors amb un increment del +2,0% respecte a l’any anterior.