La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, durant la presentació de l'informe anual d'acció exterior 2019. (Foto: E.C.)
La sala de compareixences del Consell General, durant la presentació de l'informe anual d'acció exterior 2019. (Foto: E.C.)
La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, durant la presentació de l'informe anual d'acció exterior 2019. (Foto: E.C.)
La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, amb el president del grup parlamentari socialdemòcrata i president de la comissió legislativa de Política Exterior, Pere López, durant la presentació de l'informe anual d'acció exterior 2019. (Foto: E.C.)
Sector públic

Exteriors manté negociacions amb Bèlgica, Països Baixos i Hongria per tancar el conveni que eviti la doble imposició

Alemanya s'hauria mostrat recitent a un possible acord al considerar "petita" l'activitat econòmica d'Andorra

Andorra la Vella.- El 2019 ha estat un any intens al ministeri d'Afers Exteriors. A més de la feina habitual, que comporta nombroses accions amb organismes internacionals, acords negociats amb altres països, reunions i actes protocol·laris, i l'activitat consular, se li ha sumat la gestió de l'emergència sanitària de la Covid-19 i la interrompuda Cimera Iberoamericana.

La màxima responsable de la cartera d'Exteriors, Maria Ubach, ha presentat aquest dijous davant els representants dels grups parlamentaris, l'informe anual d'acció exterior 2019. Entre el més destacat, hi ha les negociacions que s'estan duent a terme amb Bèlgica, Països Baixos i Hongria, per tancar un conveni que eviti la doble imposició. Segons Ubach, les converses "estan molt avançades" i s'espera que algun dels tres es pugui tancar aviat. També ha admès, però, que hi ha d'altres països "més grans de la Unió Europea", que són reticents a signar un acord amb Andorra d'aquestes característiques. Entre ells, hi ha Alemanya, Àustria i Itàlia, amb els qui s'està intentant "iniciar un diàleg l'any vinent". En el cas del govern germànic, Ubach ha admès que els han respost, "de manera molt transparent" que "no tenim una activitat econòmica suficient que els motivi a poder negociar, però nosaltres els diem que malgrat ser una economia petita, és important tenir amb països com ells un conveni que no hauria de suposar cap problema i ens alinearia amb la transparència i l'homologació fiscal europea". La ministra ha descartat que es tracti d'un problema amb el sistema fiscal andorrà i ha justificat la manca d'interès a "qüestions d'agenda i canvis en els equips de treball dels interlocutors". De fet, també ha posat d'exemple el Regne Unit, amb qui s'està pendent d'agenda una primera reunió en aquest sentit.

Entrada de temporers a l'hivern

La ministra d'Exteriors també s'ha referit a la feina que durant l'any passat es va fer per repatriar els milers de temporers que van quedar al Principat quan va esclatar la pandèmia. Ha afirmat que "va ser tot un repte, i es va treballar amb intensitat, fent també molta feina de pedagogia per explicar a l'exterior la gestió epidemiològica que estàvem fent".

En relació amb això, ha avançat que s'està treballant amb diversos ministeris i actors econòmics del país per definir quins hauran de ser els paràmetres de cara a la temporada d'hivern per acollir els treballadors temporers. "Estem veient quines són les necessitats dels empresaris i haurem de tenir en compte l'evolució de la pandèmia", ha remarcat Ubach. Entre altres qüestions, no es descarta fer tests als empleats que arribin al país i "es revisarà la quota d'entrada, que segurament revisarem a la baixa".

Obertura del Principat

Durant la presentació de l'informe del 2019, Ubach ha detallat totes les activitats i accions que s'han dut a terme per potenciar la presència del país a l'exterior, a més de la feina en ajuda internacional i la representació d'Andorra en organismes internacionals com les Nacions Unides. Entre les fites més destacades hi ha haver aconseguit que Tailàndia i Rússia no demanin visat de turista als andorrans que vulguin visitar tots dos països. En el cas de Rússia, però, l'acord es farà efectiu a finals d'any. A més, el ministeri d'Exteriors també està treballant en el desenvolupament del programa 'Work and Holydays' a Austràlia i el Canadà, que permeti als joves andorrans fer estades a països estrangers amb petites experiències laborals.