La seu d'Andbank. (Foto: Andbank)
Sector financer

Andbank dona suport al projecte Diamav per la investigació contra el càncer de colon

És un dels programes més avançats d’Espanya i analitza més de 20 tipologies de tumors

Andorra la Vella.- Andbank col·labora en el Programa de Diagnòstic Molecular Avançat (Diamav) impulsat pel VHIO (Vall d’Hebron Institut d’Oncologia) i la Fundació FERO, el qual permet oferir noves opcions terapèutiques a pacients amb càncer, fins i tot en fase de metàstasi. Es tracta d'un dels programes de diagnòstic molecular avançat més grans d’Espanya, i se centra a integrar diferents plataformes tecnològiques per personalitzar el diagnòstic i el tractament de diferents tipus de càncer, incloent-hi l’exploració mitjançant la innovadora biòpsia líquida. Actualment, el Diamav analitza més de deu tipologies de tumor diferents, dels quals el colorectal és un dels més freqüents, juntament amb el de pulmó i el de mama, i que es diagnostica més sovint tant en els homes com en les dones. L’any 2019 el càncer colorectal va ser el més diagnosticat a Espanya en ambdós sexes.

De cara al 2020, l’equip d’investigadors del VHIO té previst poder incorporar més tipus tumorals com el de pròstata o de fetge, entre d’altres, per tal d’ampliar les possibilitats terapèutiques dels pacients afectats per aquests tipus de càncers. Cal recordar que, segons la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), el nombre de nous casos de càncer diagnosticats a Espanya l’any 2020 arribarà als 277.394 casos. L’any passat, el programa va analitzar més de 2.500 mostres de més de 1.200 pacients, i ha permès que prop del 12% hagin pogut accedir a noves opcions terapèutiques contra el càncer –assaigs clínics majoritàriament de fase 1– que d’una altra manera no haurien tingut.

El projecte està liderat pel doctor Josep Tabernero, director del VHIO i cap del departament d’Oncologia Mèdica de l'hospital Universitari Vall d’Hebron; la doctora Ana Vivancos, cap del Grup de Genòmica del Càncer; el doctor Paolo G. Nuciforo, cap del Grup d’Oncologia Molecular, i el doctor Rodrigo Dienstmann, cap del Grup d’Oncology Data Science (ODysSey).

En paraules del Tabernero, "aquest programa permetrà que més pacients puguin accedir a noves opcions terapèutiques mitjançant assaigs clínics, que segurament sense ell no haurien pogut fer-ho". Així mateix, ha comentat que "la intenció d’aquest programa també és oferir un tractament més eficaç sobre el tumor i que sigui menys agressiu per al pacient".

Des de fa diversos anys, Andbank col·labora amb la Fundació FERO com a part del seu programa de responsabilitat social corporativa. "La lluita contra el càncer constitueix un element central de la responsabilitat social corporativa de l’entitat, i contribuïm a través d’accions com aquesta a fer-ho possible", ha manifestat Ricard Tubau, CEO del Grup Andbank, que ha afegit que "per aquest motiu, volem donar suport a la gran tasca que està duent a terme el doctor Tabernero i el seu equip en el desenvolupament d’aquest programa d’investigació".

Andbank ha contribuït a la investigació i al tractament d’aquesta malaltia a través d’un seguit d’iniciatives en els darrers anys. Des de fa més de set anys, l’entitat col·labora amb la Fundació FERO en diverses activitats i programes per donar suport a les accions d’investigació i estudi de la malaltia. A més, Andbank és soci fundador del Pediatric Cancer Center Barcelona, promogut per l’hospital Sant Joan de Déu, que aspira a convertir-se en un dels centres d’oncologia pediàtrica més grans d’Europa, i també col·labora amb l’organització Cris Contra el Càncer.