El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i el sotsdirector general de Banca País d'Andbank, Josep Maria Cabanes, lliuren el xec a Càndida Castillo, directora de l'obra social de l'hospital Sant Joan de Déu. (Foto: Andbank)
Innovació

La primera gala benèfica #tutambesumes recapta 110.000 euros per lluitar contra el càncer infantil

L'esdeveniment, que es va celebrar al gener, va aplegar més de 400 personalitats de la societat andorrana

Escaldes-Engordany.- Andbank ha fet balanç de la recaptació obtinguda en la primera gran gala benèfica #tutambesumes, que es va celebrar al Park Hotel d'Andorra la Vella el 30 de gener. La vetllada va aplegar més de 400 assistents i es van recaptar 110.000 euros, el 50% dels quals aniran destinats a donar suport a la investigació contra el càncer infantil i l'altre 50% a l'acompanyament de les famílies andorranes amb infants tractats a Sant Joan de Déu.

Aquest acte solidari va comptar amb el suport del Govern, a través del ministeri de Salut, el SAAS i l'hospital Sant Joan de Déu i va ser conduït pel periodista de TV3, Ramon Pellicer. A més, es va comptar amb l'actuació de la soprano internacional Ainhoa Arteta i el menú va estar elaborat per xefs del país com Marc Mora, Carles Flinch, Ramon Sasplugas, Christian Zanchetta, Clàudia Coma, Jordi Guerrero, Pep Ramos i Carolina Marticella. Quant a la recaptació obtinguda, és fruit de les donacions i les aportacions dels patrocinadors i del sorteig de dues joies, cedides per Fabergé i Cristina Cerqueda, i de dues pilotes signades per Leo Messi, que es va dur a terme entre els assistents en representació de les institucions, la societat i el teixit empresarial andorrà.

Tal com explica Andbank en un comunicat, el 50% de la recaptació total de la gala es destina a la recerca del càncer infantil a la beca 'Oncologia de precisió'. Un programa multidisciplinari que té com a objectiu dissenyar un pla terapèutic de tractament més segur i eficaç per als infants que recauen en la malaltia, i amb la beca, es podrà dur a terme el programa durant dos anys. L'estudi es basa en la informació molecular generada a partir de l'estudi genòmic del tumor en el moment de la recaiguda o progressió, i que es mostra resistent als tractaments estàndards. A més, aquest estudi permet analitzar l'estat d'activació de les proteïnes que juguen un paper molt important en les vies moleculars, per un abordament farmacològic i assajos clínics.

Pel que fa a l'altre 50%, es destina a ajudar econòmicament les famílies andorranes amb un infant amb càncer durant el transcurs del tractament oncològic a Sant Joan de Déu. Així, 27.500 euros es destinaran al programa d'acompanyament de famílies amb pocs recursos. D'altra banda, el ministeri de Salut, amb els 27.500 euros restants, complementarà, en cas que sigui necessari, les aportacions rebudes per aquestes famílies. Cal recordar que des del 2015, 22 nens d'Andorra han estat tractats per malalties oncològiques a l'hospital Sant Joan de Déu gràcies al conveni de col·laboració amb el SAAS. A més, amb el conveni, a part de rebre els tractaments, les famílies que ho necessitin, també reben el suport logístic i econòmic per a poder acompanyar els seus infants malalts.