Opinió

Navegar per un mar d’incerteses

Tot i que podríem haver estat testimonis d'una forta recuperació de cara al tercer trimestre, els nous rebrots frenarien aquesta millora

L'escenari als EEEUU superava les expectatives amb una contracció pròxima del -4,5% aquest any, però que empitjorarà de cara a 2021 i 2022. Tot i haver estat testimonis d'una recuperació fins ara més ràpida del que inicialment s'esperava, el consum sembla que es desaccelera de nou amb l'arribada de la segona onada. Les remuneracions salarials presenten uns nivells a l'alça, però això no seria un sinònim de fortalesa, sinó que ocultaria (com en moltes economies) el fet que els treballadors amb menys sou són els que estan engreixant les xifres d'atur. En aquest sentit, la desocupació perllongada està portant la morositat als seus nivells més alts des del 2010, un augment del 450% des dels nivells previs a la pandèmia i la xifra més alta des de la crisi financera mundial. Una altra dada poc encoratjadora és la desacceleració de l'activitat industrial que tan sols avançava un 0,4% de la mateixa manera que ho feia l'activitat manufacturera que frenava el seu creixement fins a 1,0%. No obstant, després de la forta caiguda dels inventaris, és lògic pensar que la situació de mínims ens porti a forts repunts de producció el 2021, sent la reposició d'aquests un important motor de creixement de futur en l’àmbit global.

Igual que a l'altre costat de l'Atlàntic, les previsions de creixement per al 2020 milloraven frenant la seva caiguda en el -8,0% enfront del -8,7%, però sense grans canvis per 2021 i 2022, amb un creixement esperat per al 3t del 8,4%. El consum i les exportacions eren els principals autors de la caiguda de l'PIB el 2T, amb descensos del -6,6% i -9,1%, respectivament. Tot i això, la producció industrial s'enfilava  de nou amb força durant l'agost (+ 4,1%), augurant una forta recuperació de cara al tercer trimestre. Alemanya continuaria mostrant un millor comportament estant al capdavant de la recuperació per la menor incidència de la COVID-19 i la seva major capacitat per controlar la malaltia. A la contra, les pitjors dades registrades serien per a Itàlia i Espanya.

Respecte al nostre país veí (Espanya), les dades finals reafirmen una caiguda del 17,8% en el segon trimestre, sent els principals causants el consum i la inversió, així com les exportacions i importacions, retrocedint totes les partides per sobre del 20%. Un altre factor clau és la taxa d'atur. Espanya se situa com el tercer país de l'OCDE amb més atur, 15,8%, el doble de la mitjana dels països de l'organització, un 7.7%. Amb unes dades d'arribada de turistes internacionals enfonsant-se un -75% al juliol, les estimacions d'una major caiguda de l'PIB de -18,5% en el tercer trimestre no semblen exagerades; esperem doncs una recuperació més costosa del projectat.

Sense canvis en matèria de política monetària

Tal com s'esperava, no hi ha variacions en qüestió de política monetària; els bancs centrals són totalment dependents de l'evolució de la pandèmia i el seu desenllaç, ara per ara, és incert. Als EEUU podríem veure més estímuls fiscals per donar suport als llocs de treball i les rendes, mantenint el seu suport econòmic fins que arribi a les seves metes de plena ocupació 4% i una taxa d'inflació del 2%. En conseqüència, s'espera una estabilitat en els tipus d'interès en el rang 0-0,25% fins al 2023. Com el seu homòleg, el BCE reafirmava el seu suport incondicional a la recuperació econòmica de l'Eurozona i deixava els tipus en el -0.5% . La realitat econòmica ens porta a pensar que els bancs centrals podrien estar esperant que les pitjors previsions es compleixin per treure nou armament en la seva lluita contra els desoladors efectes econòmics de la pandèmia. En aquest sentit, no hauríem d'esperar canvis fins a finals d'any, quan les entitats hagin aclarit la incògnita de les eleccions nord-americanes, la creació o no de la vacuna per a la COVID-19 i el Brexit.

Com reaccionaven els inversors?

La realitat és que els mercats financers s'han tornat extremadament dependents de les accions dels bancs centrals. Com sempre, setembre es caracteritza per les trobades de les diferents entitats, però en aquesta ocasió no ens han ofert grans sorpreses i la falta d'acord sobre les noves mesures fiscals als EEUU per rellançar l'economia ha marcat el tret de sortida per a les correccions vistes en l’àmbit global properes al 4% de mitjana, durant el setembre. Factor a què sumaríem les cada vegada més properes i igualades eleccions americanes i unes valoracions en molts sectors realment elevades. A Europa, el sector serveis hauria de continuar sent el més afectat per la nova onada i els tancaments parcials, mentre que el manufacturer continuarà oferint major resistència. Tot i que podríem haver estat testimonis d'una forta recuperació de cara al tercer trimestre, els nous rebrots frenarien aquesta millora i els mercats financers continuarien movent-se en sintonia per aquestes incerteses.