Opinió

Vacunes contra la COVID-19 – Repàs de situació

El regulador Europeu accelera per a preparar la fase de conclusions

Els reguladors europeus començaran una revisió accelerada de la vacuna de Astrazeneca-Oxford contra la Covid-19. L'Agència Europea de Medicaments (EMA) anunciarà aquesta setmana l'inici del procés, denominat “Revisió Contínua” amb la finalitat de poder analitzar les dades dels assajos mentre el desenvolupament està encara en curs.

Això suposa una bona notícia, perquè en notes anteriors els informava que Astrazeneca lliuraria la documentació de les seves recerques a les autoritats sanitàries (de diversos països) en l'última setmana d'Octubre, amb la finalitat que aquestes disposessin del temps suficient per a aconseguir les seves conclusions i poguessin aprovar la vacuna abans de cap d'any. El pas anunciat avui accelera fins i tot aquest calendari (o com a mínim, el referma), i no suposaria un gest precipitat de l’EMA, perquè aquestes avaluacions anticipades s'utilitzessin en casos d'emergència per a permetre al regulador l'accés a la informació i accelerar les aprovacions d'uns certs medicaments.

La mesura de l'autoritat europea anunciada suposa un pas clau en el projecte d’Astrazeneca. Cosa que contrasta amb la postura de la FDA (Food and Drug Administration) dels Estats Units, que de moment manté la seva decisió de no permetre la represa dels assajos d’Astrazeneca al país. Això no significa que la FDA cregui que existeixin qüestions de seguretat associades a la vacuna d’Astrazeneca, només indica que “la FDA està sent minuciosa”. Aquest excés de zel desentona (una mica) amb la decisió de l'administració Trump de proporcionar 1.200 milions d’USD a Astrazeneca per a donar suport al desenvolupament de la seva vacuna, i assegurar-se 300 milions de dosis.

Calendari? En els antecedents podem trobar ajuda per a obtenir respostes. L’EMA ja va iniciar una revisió contínua del Redemsivir a l'abril (com a tractament per la Covid-19), i va emetre una aprovació condicional tres mesos després. Això podria reafirmar-nos en els calendaris que manegem, i que apunten a la possibilitat de tenir l'aprovació cap a final d'any, i en durant el primer trimestre del 2021 tenir un 20% de la població vacunada (com pretén Astrazeneca, en aquells països amb els que la farmacèutica té acords).

En paral·lel, Johnson& Johnson ha publicat un protocol que descriu el seu pla per a inscriure a 60.000 pacients als Estats Units per al seu assaig de fase III, dissenyat per a avaluar la seguretat i l’eficàcia del seu candidat per a una vacuna contra el SARS-CoV-2.

Estratègies de contenció del virus a l'espera de la vacuna

L’FDA dels EUA ha emès una Autorització d'ús d'emergència per a una nova prova de covid-19 d'anticossos en els denominats punts d'atenció (POC). Aquestes proves POC generalment generen resultats en el lloc d’aplicació, sense la necessitat d'enviar la mostra a un laboratori per a la seva anàlisi. Funcionen com les proves d'embaràs casolanes.

El seu ús es va autoritzar inicialment només en laboratoris, però aquesta decisió recent persegueix que la prova d'anticossos Covid-19 es realitzi en qualsevol entorn per a conèixer el resultat immediatament. Marca la primera prova POC amb una recopilació i processament tan simples.

Si bé, aquestes proves immediates no informaran del grau d'immunitat, o la presència d'anticossos, representen una fita important en el sentit que proporcionaran una quantitat ampliada de dades i serà beneficiosa per al rastreig de contactes i l'exposició real.

Mercats

Els mercats romandran suportats en un entorn de desenvolupaments farmacèutics sense inconvenients i amb estratègies de contenció adequades (cosa que sembla donar-se en la majoria de països … excepte en algun).

L'únic driver negatiu continuen sent unes valoracions elevades, però aquest tret no em preocupa excessivament, considerant que les condicions de laxitud monetària justifica un procés de re-ràting de pràcticament tots els actius. De fet, la prima que ofereixen els actius de risc (mesurat pel diferencial entre Earning yield i TIR real a 10 anys) està avui en +3.6%. Lluny dels diferencials observats al 2000, 2007 o 2019 (en els dos primers anys, aquesta avantatja va arribar a ser negativa). El que es tradueix en que el mercat (renda variable) mostra unes valoracions elevades, però no preocupants, i lluny de valors d’anys anteriors i que van precedir a shocks del mercat. Així doncs, una correcció potencial del mercat amb pot correspondre a un cert esgotament que coincideix amb la decisió de la Fed (el 27 d’Agost) de no fer un ús considerable del seu programa d’actius. La ressaca desprès dels estímuls? Si l’origen de la correcció son les valoracions, dit moviment tindria fixat el seu propi límit. Així doncs, i en absència d'un esdeveniment de cua, no preveig la repetició d'un entorn de mercats com l'observat al març.

Per descomptat, puc equivocar-me. Al cap i a la fi, el futur no és més que una suma infinita de possibilitats i sorpreses. Si es vol preveure-ho, “només” cal entendre on van les peces i com es connecten. En això estem. Encara així, no és cap garantia.