Una imatge d'arxiu de la seu de la CASS. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

Caiguda de prop d'un 16% en el nombre d'assalariats en l'hoteleria al juliol

L'educació, les indústries manufactureres i la construcció són els sectors que presenten les principals variacions positives

Andorra la Vella.- El departament d'Estadística ha donat a conèixer aquest dijous els sectors que han patit una davallada en el nombre d'assalariats durant el mes de juliol. Així, destaca la baixada d'un 15,8% en el sector de l'hoteleria, seguit del comerç al detall, que cau un 5,5% i les llars que ocupen el personal domèstic, que també baixa un 5,1% si es compara amb el mes de juliol del 2019. El nombre d'assalariats total durant el juliol ha estat de 37.488 persones, fet que representa una variació negativa del 2,5% respecte de l'any anterior, en què hi va haver 38.431 persones.

Els sectors que presenten un increment en el nombre de treballadors són l'educació (5,6%), les indústries manufactureres (5,3%), la construcció (5,2%), el grup d'altres activitats socials i serveis personals (4,5%), les activitats sanitàries i veterinàries, així com els serveis socials (3%) i l'administració pública i seguretat social (1,3%). Tanmateix, d'acord amb les dades acumulades al llarg dels darrers dotze mesos, i tal com va anunciar aquest dimecres el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, la mitjana d'assalariats se situa en 39.205 persones, un 0,3% menys respecte a les dades del mateix període anterior.

D'altra banda, cal destacar que durant el juliol, un total de 4.889 assalariats (8.072 el mes de juny) s'han vist afectats per les Suspensions Temporals en els Contractes de Treball (STCT) arran de la Covid-19, i han vist complementat el salari percebut per l'empresa amb l'aportació econòmica per part del Govern. Aquests assalariats representen el 13% dels assalariats totals (un 22% el mes de juny). 

L'aportació econòmica feta per l'executiu ha estat de 2.754.436 euros (5.317.305 euros el mes de juny), fet que representa un 3% de la massa salarial total (7% el mes de juny). Arran de les STCT, tant la massa salarial com el salari mitjà s'han vist afectats, sobretot en certs sectors d'activitat on s'han produït més suspensions de contractes.

Massa salarial i salari mitjà

Durant el mes de juliol, la massa salarial ha estat de 80,18 milions d'euros, xifra que representa una variació negativa del 3,2% respecte del 2019. Els sectors que presenten variacions negatives destacables són l'educació (6,7%) i la producció i distribució d'energia elèctrica, gas i aigua (4,6%). Per contra, els sectors que presenten variacions negatives son l'hoteleria (19,1%), els transports i les comunicacions (8,9%) i el sistema financer (5,9%). D'acord amb les dades recollides al llarg dels darrers dotze mesos, la mitjana mensual de la massa salarial és de 84,11 milions d'euros, equivalent a una variació positiva del 0,2% respecte del mateix període anterior.

Per últim, el departament d'Estadística també posa en relleu el salari mitjà total declarat a la CASS per al mes de juliol, que se situa en 2.138,75 euros, és a dir, un 0,8% menys respecte del 2019. Al llarg dels darrers dotze mesos, el salari mitjà s'ha situat en 2.145,30 euros, equivalent a una variació positiva del 0,5% respecte del mateix període anterior, en què va ser de 2.135,11 euros.