Un dels grups que explica la disminució és l'alimentació. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

Els preus van augmentar el mes de setembre un 1,3%

L'IPC acumulat de l'any se situa en el 0%

Andorra la Vella.- Els preus van augmentar el mes de setembre un 1,3% i l’IPC acumulat de l’any es va situar en un 0%, és a a dir, quatre dècimes per sota de l'índex registrat el mes d’agost, que era del 0,4%. Els grups que van causar la disminució de quatre dècimes van ser vestit i calçat, i alimentació i begudes no alcohòliques.

Així, vestit i calçat presenta una variació anual de l’1,1%, deu punts i quatre dècimes inferior a la del mes anterior; tot i l’inici de la nova col·lecció d’hivern l’augment no és tan fort pel fet que hi ha articles que encara estan de rebaixes quan l’any passat estaven en preus no rebaixats, indiquen des del departament d’Estadística del Govern. I, pel que fa a alimentació i begudes no alcohòliques, presenten un decreixement de dues dècimes, situant-se al 2,3%, a conseqüència d’un creixement menor en el preu dels productes càrnics. En canvi, van tenir un efecte positiu en l’IPC esbarjo, espectacles i cultura, amb un decreixement menor d’un punt i dues dècimes, situant-se al -2,5%, a conseqüència d’un increment dels preus dels viatges organitzats; i ensenyament, amb un creixement menor d’un punt, situant-se al 3%, a causa de l’augment de preu en l’ensenyament privat.

Els grups de l’IPC que han mantingut la variació anual de preus al mes de setembre són begudes alcohòliques i tabac, amb el 3,8%; salut amb l’1,2% i comunicacions, amb el -0,6%.

Cal destacar, d’altra banda, que la inflació subjacent, la que es calcula sense tenir en consideració els productes energètics i els productes frescos, se situa en el 0,5%. Cal destacar el creixement menor en la variació anual dels productes frescos que passa del 3,5% el mes d’agost al 3,7%. En el cas dels productes petroliers, tenen un major decreixement respecte al mes anterior, al passar del -13,2% al -13,5%.

Si es tenen en compte les variacions anuals de l’IPC a Espanya i França, a l’estat veí del sud se situa en el -0,4% i al nord, al 0,0%. A nivell de la Unió Europea, l’evolució dels preus de l’índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) se situa al -0,3% al setembre, quan a l’agost era del -0,2%.