El consum d'energia en TEP va baixar un 5,4% al setembre. (Foto: Arxiu ANA)
Energia

El consum d'energia disminueix un 5,4% al setembre

Les dades del departament d'Estadística mostren una davallada del 9,2% en el gasoil de locomoció

Andorra la Vella.- El consum d'energia durant el mes de setembre del 2020 ha estat de 14.410 tones equivalents de petroli (TEP) i de 35.224 megawatts / hora (MWh), fet que suposa una variació percentual negativa respecte al mes de setembre de l'any anterior del -5,4% per al consum en TEP i del -1,2% per al consum en MWh. El departament d'Estadística ha fet públiques aquest dilluns les dades sobre l'energia del mes de setembre.

Pel que fa al consum d'energia en TEP, els grups amb dades representatives que presenten variacions positives respecte al mateix mes del 2019 són la gasolina amb un increment del 3,9%. D'altra banda, el gasoil locomoció amb un -9,2%, el fuel domèstic amb un -7% i l'electricitat amb un -1,2% presenten variacions negatives. Quant al consum d'energia elèctrica en MWh, els sectors que presenten variacions anuals positives són les estacions d'esquí amb un augment del 36,8%, la construcció i annexes amb un 10,8% i usos domèstics amb un 7,7%. La resta de sectors presenten variacions negatives, entre les quals el departament d'Estadística destaca l'hoteleria i restauració amb un -15,2%, la indústria amb un -9,6% i la distribució i serveis financers', ambdós amb un -6,9%.

De gener a setembre del 2020 hi ha hagut un consum de 127.277 TEP i de 366.517 MWh, el que suposa una variació negativa del 20,1% en TEP i del 10,1% en MWh, respecte al mateix període de l'any anterior. Tots els grups i els sectors presenten variacions negatives a excepció de la construcció i annexes i usos domèstics, en què el consum d'energia elèctrica en MWh ha crescut un 28,9% i un 4,1%, respectivament.

Pel que fa a les dades acumulades en els darrers dotze mesos, el consum d'energia ha estat de 186.242 TEP i de 514.420 MWh, fet que comporta una variació percentual respecte al mateix període anterior del -14,8% en el consum en TEP i del -7% pel que fa al consum en MWh. Finalment, el consum d'energia en TEP amb dades ajustades, un cop eliminades les variacions causades pels efectes del calendari i del període de l'any en què ens trobem, presenta en els darrers dos mesos una tendència a la baixa, tot i que positiva, situant-se en un 0,2%.