El president de la Trobada Empresarial al Pirineu, Vicenç Voltes, durant la presentació de la jornada. (Foto: ANA)
El secretari general de Vicepresidència de la Generalitat de Catalunya, Albert Castellano, durant la seva intervenció. (Foto: ANA)
El president de Lead to Change, Xavier Marcet, durant la seva ponència. (Foto: ANA)
El catedràtic emèrit d'Economia Aplicada a la Universitat Autònoma de Catalunya, Josep Oliver, durant la seva intervenció en la jornada. (Foto: ANA)
El doctor en Economia i Gestor d'Inversions, Daniel Lacalle. (Foto: ANA)
El president de Nice Tech, José Maria Roger Ezpeleta, durant la seva intervenció. (Foto: ANA)
El secretari general per al Repte Demogràfic del govern espanyol, Francés X. Boya, durant la cloenda de la jornada. (Foto: ANA)
Empresa

La 31 Trobada Empresarial al Pirineu aborda la renovació de les bases de creixement i el model de desenvolupament de les empreses per ‘reactivar l’economia’

Empresaris i economistes posen en relleu els reptes que la pandèmia posarà per davant i quines són les possibles solucions per fer-hi front

Andorra la Vella.- Després de 30 anys celebrant jornades on s'ha arribat a assolir la xifra de fins a 600 assistents, la 31 Trobada Empresarial al Pirineu s'ha hagut de celebrar aquest dijous de manera telemàtica, en una sola jornada i gratuïta per a tota mena de públics. Sota el títol 'Reiniciem l'economia', empresaris i experts en el món de l'economia han compartit la seva visió sobre quines són les possibles solucions per superar la crisi sanitària i fer front als reptes que venen per endavant. En aquest sentit, el president de la Trobada Empresarial, Vicenç Voltes, ha destacat que cal visualitzar el futur "amb optimisme i en clau positiva", i ha encoratjat el sector privat a "continuar lluitant i esforçant-se", apostar per la inversió i la innovació, i "assumir riscos per continuar avançant i progressant". També pren especial importància el sector públic, que gràcies als plans europeus de reconstrucció, s'ha de posar en marxa "una gestió eficient i eficaç" per impulsar i millorar l'economia i competitivitat a tot el territori. El secretari general de Vicepresidència de la Generalitat de Catalunya, Albert Castellano, ha assenyalat que és el moment d'encarar una "nova etapa amb un nou model productiu", que serà "una bona ocasió per replantejar-nos les nostres bases de creixement i el nostre model de desenvolupament".

Castellano ha recordat que Catalunya ja va aprovar a finals del mes de juliol el seu propi pla de reactivació econòmica, que centrava els seus esforços en "l'economia per a la vida", fer una aposta decidida per la digitalització, culminar el procés de transició ecològica i fonamentar l'economia en la societat del coneixement a través dels centres de recerca, les universitats i la ciutadania. Pel que fa al pla de reactivació europeu, ha assenyalat que es posaran a sobre de la taula a partir del 2021, i "des de Catalunya tenim clar que ha de ser el màxim d'eficient possible", no només arribant fins a grans multinacionals, sinó també a les petites i mitjanes empreses. Malgrat que inicialment la compareixença per part del govern català estava prevista que la fes el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, el darrer anunci sobre les noves restriccions imposades a la mobilitat en territori català han impossibilitat la seva participació. Precisament, Castellano ha dit que en aquest moment el repte planteja donar resposta a les urgències de la crisi sanitària a curt termini, però sense oblidar la presa de decisions estratègiques.

La primera de les ponències ha anat a càrrec del president de Lead to Change, Xavier Marcet. Durant el seu parlament, l'empresari ha sentenciat que "és un moment en què hem de recuperar coses de quan no estàvem consolidats, les energies del començament i les ganes de créixer". Segons ell, les empreses s'han de començar a gestionar d'una manera diferent, posant el client al centre, així com modificar el model de negoci. "Ens haurem d'acostumar a planificar i a fer-ho d'una forma més curta", ha explicat, assegurant que també caldrà impulsar plans estratègics que siguin revistats cada sis mesos. Així mateix, ha introduït el concepte d'empreses consistents, aquelles que "són capaces d'evolucionar amb els seus clients". Tanmateix, ha recordat que no s'ha de perdre de vista "la realitat del canvi climàtic, que sembla lluny però ens tocarà de ben a prop". La principal preocupació de l'empresari de cara al futur és, a més, "mantenir la comunicació amb els clients" en aquest nou entorn.

Posteriorment, ha tingut lloc un col·loqui a càrrec del catedràtic emèrit d'Economia Aplicada a la Universitat Autònoma de Catalunya, Josep Oliver, i el doctor en Economia i Gestor d'Inversions, Daniel Lacalle. En el seu torn, Oliver ha afirmat que no serà fins a finals del 2023 quan l'economia se situarà al mateix nivell que a finals del 2019, sempre que la situació sanitària no empitjori. També s'ha mostrat satisfet de l'empenta que està donant la Comissió Europea gràcies a les ajudes per valor de més de 550.000 milions d'euros a l'abril i a l'últim pla de resiliència i cooperació, que comportarà un endeutament de la mateixa comissió. Així mateix, ha sentenciat que malgrat l'arribada de la recuperació econòmica "ens deixarà en una situació pitjor de la qual tenim en aquests moments". En el cas d'Espanya, ha exemplificat, el deute públic se situa al voltant del 95% del PIB, "i s'acabarà l'any al 120%", una xifra que mai abans s'havia assolit. L'expert ha finalitzat assegurant que "mirant cap al futur, la demanda pública no jugarà a favor del creixement" i, per tant, "ens espera un nou període de contenció de la despesa pública". "Ens esperen uns anys particularment durs", ha finalitzat.

Per la seva banda, Lacalle ha indicat que "ens trobem en una situació molt semblant a la de l'any 2009", tot i que en aquesta ocasió el tancament de l'economia ha estat forçat. L'expert ha assenyalat que ens enfrontem a un canvi estructural en el qual els sectors tradicionals "que ens han ajudat a sortir de la crisi estan molt danyats". També ha donat una dada demolidora: "En el temps que portem de pandèmia hem destruït el mateix nombre d'empreses que entre el 2009 i el 2011". Per començar a remuntar, cal combinar polítiques de demanda amb polítiques "serioses" d'oferta. Així, reiniciar l'economia "no pot ser una oportunitat per repetir els erros del passat, ja que es generarà un veritable problema de tensió a la UE". En aquest sentit, ha posat com a exemple a França, que "no ha tingut un pressupost equilibrat des del 1978 i porta tres dècades en estancament". Segons ell, cal canviar la fiscalitat i l'estructura burocràtica i administrativa a Europa per generar inversió i llocs de treball. Pel que fa al panorama andorrà, ha reconegut que haver de dependre del turisme i el sector financer suposa una situació complexa. "És una economia molt dinàmica, amb un avantatge fiscal que ha de mantenir i ha d'aprofitar el canvi estructural per apropar talent d'arreu d'Europa", ha afegit.

El col·loqui posterior ha anat a càrrec del director de Desenvolupament Organitzatiu d'ASTI, Rubén Martínez, i del president de Nice Tech, José Maria Roger Ezpeleta. En el primer cas, Martínez ha explicat el seu model de negoci, que consisteix en la utilització de robots en la logística interna i externa d'empreses, les anomenades indústries 4.0. Per la seva banda, Ezpeleta ha explicat com Nice Tech ha sabut fusionar les tasques agrícoles amb la tecnologia i la innovació. Instal·lat al Principat des de fa quatre anys, Ezpeleta ha explicat com a través d'un sistema de congelació, un ciutadà pot consumir qualsevol aliment d'arreu del món, com una fruita, com si estigués acabada de collir de l'arbre. Així, ha assegurat que amb la tecnologia que la seva empresa ja tenia implementada s'han cercat noves oportunitats, provocant que s'hagin arribat a xifres que "en altres casos hauríem tardat cinc anys". En el seu parlament ha destacat la importància d'avançar-se als fets i ha apel·lat a la responsabilitat per tal de preservar els llocs de treball i "generar beneficis". Així, Ezpeleta ha assegurat que la major oportunitat de negoci en l'actualitat gira al voltant del sector de l'alimentació, l'únic que no ha estat tancat durant la pandèmia.

Per últim, la Trobada Empresarial al Pirineu, que compta amb el suport de Crèdit Andorrà, ha conclòs amb una ponència del conseller delegat d'Endesa, José Bogas, qui ha indicat que, en el cas d'Espanya, la demanda elèctrica ha caigut fins al 6,2% al setembre, i s'espera que aquesta davallada sigui del 6% en acabar l'any. Així, de cara al 2021, la taxa de creixement del PIB al país s'espera que sigui d'entre el 4,1% i el 7,3%. Per concloure la jornada, el secretari general per al Repte Demogràfic del govern espanyol, Francés X. Boya, ha conclòs la jornada assegurant que s’ha de recuperar l’activitat, però no com fins abans de la pandèmia. L’entorn ha canviat pel que fa als efectes econòmics i socials i la conjuntura actual “mostra que hem d’actuar sobre els desequilibris estrcuturals que ja teníem i que han tornat a aflorar”.