El cap de Govern, Xavier Espot i el ministre portaveu i de Finances, Eric Jover, durant la roda de premsa. (Foto: SFG)
Sector públic

Els bars i cafeteries podran obrir a partir de dimarts de set del matí a dotze del migdia

El sector també gaudirà de bonificacions en els serveis de FEDA i Andorra Telecom

Andorra la Vella.- El Govern ha decidit “alleugerir” algunes de les mesures restrictives que pesaven sobre bars i cafeteries. Així, a partir de dimarts de la setmana que ve aquests establiments podran obrir entre les set del matí i les dotze del migdia per servir tant dins com a fora del local. Caldrà, però, que ho facin sota un seguit de mesures com ara fer un registre dels clients com el que duen a terme els restaurants; que les taules no siguin ocupades per més de dues persones (excepte que siguin grups familiars de més individus) i que aquestes taules estiguin separades per la distància estipulada. Fora d’aquest horari podran continuar servint per emportar. I, en cas que facin també servei de restaurant, hauran de tancar de dotze a una per fer tasques d’higienització i ventilació.

El cap de Govern, Xavier Espot, que ha comparegut aquest divendres acompanyant del ministre portaveu i de Finances, Eric Jover, per anunciar les noves mesures, ha destacat que s’havia optat per alleugerir les restriccions que afecten bars i cafeteries, un sector especialment “colpit” per les conseqüències de la pandèmia, seguint les recomanacions tècniques dels experts sanitaris i, també, després d’un “diàleg franc i de mà estesa” amb el sector. Ha manifestat que aquesta decisió, però, s’ha de “desvincular” de la protesta “legítima i comprensible” que membres del sector han protagonitzat aquest divendres. Així, ha incidit que es tracta “d’un primer alleugeriment, d’un primer pas” que si bé no porta a “una situació ideal” sí que suposa “un primer pas acceptable per la situació sanitària” en què es troba el país. De fet, ha remarcat que a mesura que les dades sanitàries vagin millorant es continuarà “alleugerint progressivament” les restriccions.

I si bé bars i cafeteries podran gaudir a partir de dimarts d’aquestes noves mesures, la resta de les que es van dictar fa quinze i que expiren dilluns continuaran vigents. Així, els restaurants hauran de continuar oferint servei a taula de dotze a quatre de la tarda i de set del vespre a dotze de la nit, amb ocupacions a les taules de dues persones i fent el registre dels clients com fins ara. Es continua “prescrivint” el teletreball en totes aquelles ocupacions en què els treballadors puguin desenvolupar la seva feina des de casa; les reunions de treball no podran superar les dues persones i per fer un tràmit a l’administració caldrà cita prèvia. I les reunions familiars i d’amics segueixen restringides encara a dues persones. El decret que es publiqui amb totes aquestes decisions tindrà una vigència de vuit dies i és que a partir d’ara des de l’executiu es vol “revisar les mesures de manera més sovintejada”, ha dit Espot.

Pel que fa a l’horari escollit per a l’obertura de bars i cafeteries, el cap de Govern ha manifestat que s’han seguit criteris “empírics i epidemiològics” que demostren que als matins les consumicions als bars són més “ordenades” i també perquè s’havia constatat que hi havia persones que s’enduien l’esmorzar a llocs on també hi havia risc de contagi, com la feina.

Ajudes

De manera paral·lela a aquestes noves mesures, des de l’executiu s’han anunciat els descomptes i bonificacions que FEDA i Andorra Telecom aplicaran a bars, cafeteries, parcs infantils interiors, agències de viatges i locals d’oci nocturn. Així, a les ajudes al lloguer que l’executiu ja va aprovar fa uns dies se sumen a partir d’ara, i amb caràcter retroactiu del 8 d’octubre, una bonificació del 100% dels serveis oferts per FEDA i dels de telefonia fixa, internet i televisió que ofereix Andorra Telecom a aquells establiments que s’hagin vist obligats a tancar, com locals d’oci nocturn i parcs infantils i també a aquells bars i cafeteries que no tinguin cap altra activitat associada. En el cas de les agències de viatges, podran gaudir d’un 50% de bonificació en els serveis de FEDA i Andorra Telecom i, a l’últim, aquells bars i cafeteries que tenen altra activitat associada, també tindran aquesta bonificació del 50%.

Quant al fet que tant França com Catalunya hagin decidit prorrogar les mesures de restricció a la mobilitat de persones, Espot ha reconegut que tenen un “impacte terrible” però també ha manifestat que vol “trencar una llança” pels governs dels estats veïns en prendre decisions que consideren “adequades” per contenir la pandèmia i preservar la salut dels ciutadans. Ha desitjat que la situació pugui millorar el més aviat possible perquè puguin flexibilitzar aquestes mesures. I de manera paral·lela, Andorra ha d’anar fent “els deures” perquè quan aquestes restriccions s'aixequin als països veïns, “vegin que la situació sanitària” a Andorra “és bona i que no tenen cap motiu que posi traves a què la gent vingui”, ha conclòs el cap de Govern.