El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d'aquest divendres. (Foto: SFG)
Empresa

Increment d'aforaments en bars, restaurants i reunions familiars i de treball

Passen a ser en tots els casos de quatre persones menys a l'interior dels bars

Andorra la Vella.- El Govern ha decidit fer algun “alleugeriment” puntual a les mesures vigents per a la contenció de l’expansió del coronavirus. D’aquesta manera, s'incrementen els aforaments a bars, cafeteries, restaurants i en les reunions familiars i també de feina. D’aquesta manera, en bars i cafeteries a l’interior els aforaments màxims continuen en dues persones a l’interior però a l’exterior s’amplien a quatre; en restaurants aquesta xifra de quatre persones màxim per taula serà vigent tant dins com fora dels establiments i també queda fixada en quatre la participació de persones en reunions familiars i d’amics i també en les de treball que siguin presencials. Tant el cap de Govern, Xavier Espot, com el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, han manifestat que aquestes mesures, que entraran en vigor dimarts i tindran una vigència de vuit dies, es poden prendre en vista a les dades sanitàries.

Així, a partir de dimarts, els bars i restaurants podran oferir servei a taula entre les set del matí i les dotze del migdia (com fins ara) a dues persones a l’interior i a quatre a l’exterior, a excepció, òbviament, de grups familiars de més persones, que sí que podran estar junts a les taules. Continua vigent el fet que els clients han de dur la mascareta fins a ser servits; que es faci el registre dels clients i que les taules estiguin separades per un metre i mig. A més, els que ofereixin servei de restaurant han de tancar una hora entre dotze i una per higienitzar. Fora de l’horari d’obertura poden continuar oferint servei per emportar. Pel que fa als restaurants, com s’ha esmentat, podran servir a quatre comensals tant a dins com a fora. A més, es fixa l’obligació que els clients duguin mascaretes fins que consumeixin. Continuen vigents els horaris d’obertura de dotze a quatre del migdia i de set de la tarda a dotze de la nit; el registre dels clients; la separació de les taules i que després d’aquest horari puguin fer servei per emportar. Pel que fa a les reunions familiars i d’amics, i de feina, com s’ha esmentat, s’amplien a quatre persones i es continua prescrivint el teletreball. A més, continua vigent la cita prèvia a l’administració general.

Espot ha manifestat que aquesta “flexibilització de les mesures decretades va en interès de les activitats empresarials i també des del punt de vista emocional” tenint en compte que s'amplien les reunions amb amics i familiars, però ha fet una crida a ser “prudents”. Ha afegit que futures flexibilitzacions per a bars i restaurants dependran d’un seguit de factors que caldrà anar analitzant i ha avançat que es continuarà treballant amb els representants dels bars i també que es vol treballar per flexibilitzar les restriccions dels aforaments en la cultura i els esports.

Quant al balanç dels primers dies d’obertura de bars i cafeteries, el titular de Salut ha manifestat que “ha estat molt ben acceptat pel sector”. Ha afegit que no hi ha cap incidència reportada. “S’han seguit molt bé les mesures, és un sector molt ben sensibilitzat en fer bé les coses”, ha conclòs el ministre.