Un moment del debat sobre infraestructures que ha acollit la CEA aquest dimarts. (Foto: CEA)
Innovació

El ferrocarril i l'aeroport de la Seu, les opcions per desenclavar el país

Experts participants en els debats de la CEA aposten per la connexió ferroviària i per potenciar el camp de vol alturgellenc

Els participants a la sessió dedicada a infraestructures d''El futur a debat', el cicle de taules rodones organitzat per la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) amb la col·laboració de BancSabadell d’Andorra, han coincidit a reclamar una planificació global de les infraestructures per desenclavar el país partint de les necessitats actuals i de les previsions de creixement futur.

Joan Amorós, president de Ferrmed, el 'lobby' europeu per a les connexions ferroviàries al sud d’Europa; el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font, i Josep Maria Vila, fundador de Suport, una consultora d’infraestructures andorrana amb dècades d’experiència, han assenyalat que l’important no és debatre les infraestructures de forma aïllada, sinó tenir una visió de conjunt, que integri les diverses modalitats de transport i les opcions ja existents.

Amorós ha animat Andorra a estudiar la connexió ferroviària transfronterera, allargant fins a la Seu d’Urgell i el Principat la línia de Puigcerdà i reforçant la connexió d’aquesta línia amb els ferrocarrils francesos que van des de la Tour de Carol fins a Paris. “El ferrocarril és el mitjà de transport més sostenible i és l’eix central del 'recovery plan' de la Comissió Europea”, ha afirmat el president de Ferrmed, per a qui la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea ha de ser oportunitat perquè Andorra posi sobre la taula la seva necessitat d’infraestructures. A més, Amorós considera que cal aprofitar la candidatura dels Jocs Olímpics d’hivern Barcelona-Pirineus per fer avançar les connexions ferroviàries.

“La visió ha de ser de conjunt i global i cada avenç suma”, ha afirmat Font, alhora que ha posat sobre la taula la necessitat d’aprofitar les infraestructures ja existents. “Quan es parla de connexions aèries, Andorra ja té cinc aeroports: el d’Andorra-la Seu, que és de proximitat, i els de Barcelona, Tolosa, Lleida i Reus; millorar les connexions cap a aquests aeroports també hauria de ser una prioritat”, ha afegit. L’ara president de FGC i anteriorment secretari general d’infraestructures de la Generalitat de Catalunya ha recordat una anècdota sobre l’aeroport de la Seu: “Es deia La Seu-Pirineus i va canviar de nom a Andorra-la Seu a petició del ministre d’Ordenament andorrà, que aleshores era Jordi Alcobé, perquè enteníem que aquella infraestructura només té sentit amb implicació andorrana”.

També Vila s'ha mostrat partidari d’aprofitar les opcions de l’aeroport d’Andorra-la Seu. “Tenim un aeroport a la Seu, fa poc s’ha desencallat l’operativitat amb GPS i el que cal és implicar-nos-hi per fer-lo funcionar. L’aeroport a dins d’Andorra no el veig ni crec que s’acabi fent”. Així mateix, el consultor en infraestructures ha reclamat una readaptació del pla sectorial d’infraestructures viàries, aprovat fa anys, per adaptar-lo a les necessitats actuals. En aquest sentit, ha destacat que el pla ja apuntava infraestructures de desenclavament com el túnel entre Grau Roig i la Cerdanya i que se’n podrien preveure d’altres com la carretera des del Pas de la Casa per la Solana d’Andorra, que permetria enllaçar amb l'RN-20 francesa per territori andorrà.