Opinió

Primer reconeixement de Trump. Comença el procés de transició. Quines són les implicacions?

Es tanca una era més inestable, sembla que amb una transició pacífica, i que ve acompanyada d'un entorn de dades favorable

Trump va tenir el primer reconeixement implícit de la seva derrota electoral en aprovar aquest dilluns el procés de transició cap a la nova administració del líder democràtic Joe Biden. Trump va instruir el seu equip per a què cooperi amb el nou president electe.

El gest sembla ser una cosa definitiva, ja que en paral·lel, Trump va agrair a la titular de l'Administració de Serveis Generals, Emily Murphy, per la seva "ferma dedicació i lleialtat". Després, li va recomanar que el seu equip "faci el necessari pel que fa als protocols inicials” de tal manera de fer la transició.

Per la seva banda, Biden va celebrar la decisió del president de recomanar a les autoritats que iniciïn els protocols destinats a emprendre una "transferència de poder pacífica".

Lectura de mercats

  • Sempre és bo finalitzar una situació de bloqueig polític, especialment si, com la majoria temia, aquesta pogués desencadenar problemes legals i desordres civils. Per sort, les institucions nord-americanes han posat els punts sobre les is, deixant clara la fortalesa dels seus processos i, el més important, deixant patent que molts dels temors eren immotivats. Així doncs, s'acaba l'era d'una presidència de caràcter erràtic, i ens encaminem cap a una era més predictible on les formes (i molts aspectes del fons) també canviïn. És això suficient per a suportar el mercat? Bé, no ho sé. Però el que sí sé és que l'activitat inversora requereix un entorn / ambient predictible, i en això hem guanyat.
  • A les bones notícies polítiques hi hem d'afegir altres en el pla macroeconòmic, ja que les dades, tot i els negacionistes de la recuperació en 'V' segueixen mostrant una economia nord-americana que es recupera:

    -L'acceleració de la producció manufacturera a l'octubre suggereix que, després de la recuperació més àmplia dels últims sis mesos, el sector fabril segueix recuperant terreny perdut. Observem que els nivells d'inventari segueixen encara baixos, el que ens convida a pensar que la producció pot continuar augmentant durant els propers mesos (tot i que la recuperació del consum trontolli).

    -Els consumidors van reduir una mica el ritme de les seves compres a l'octubre, fins al + 0.3% m/m, però això és compatible amb la nostra projecció d'un creixement 4Q20 del + 7.5% saar.

    -De cara a el futur, tot dependrà de si els estats imposen noves restriccions després del repunt de casos diaris d'infeccions, o si per contra, amb l'aprovació d'urgència de la vacuna de Pfizer, decideixen conviure durant un curt període amb la Covid.
  • Es respira una sensació de certa normalitat en l'economia, i que "el cop s'ha aturat". Com si s'hagués aconseguit estabilitzar la situació i ens trobéssim ara fora de perill. El Tresor dels Estats Units i la Fed també sembla que ho pensin, després de la seva decisió de no estendre la majoria de les facilitats de préstecs d'emergència de la Fed més enllà de final d'any. La resta dels programes de millora d'assegurances a la desocupació a final d'any també expiren. Si bé alguns pensen que això pot suposar un cop pels ingressos dels desocupats, i per tant per a l'economia, m'estimo més veure-ho com un altre senyal de normalització.

Així doncs, es tanca una era més inestable, sembla que amb una transició pacífica, i que ve acompanyada d'un entorn de dades favorable. Podíem demanar més?