Dijous 25 d'abril de 2024
|
19:39 H
Una imatge d'un centre comercial.
Una imatge d'un centre comercial. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

Lleugera caiguda de les vendes en les grans superfícies al mes de setembre

Andorra la Vella.- L’índex general de vendes de les grans superfícies comercials (IVGS) disminueix el 0,5% al setembre respecte al mateix mes de l’any anterior. Si es desglossa aquest índex en productes alimentaris i la resta de productes, la categoria alimentació creix el 4,5% en comparació amb el mateix període del 2019. Pel que fa a la resta de productes, cau el 4,8%, segons les dades fetes públiques per Estadística.

Pel que fa a les variacions intermensuals, l’índex general corresponent al setembre experimenta una caiguda del 26% respecte al de l’agost, tenint en compte que es tracta de les dades originals i que no descompten factors estacionals ni els efectes de calendari.

Quant a l’índex de vendes de les grans superfícies a preus constants, és a dir, un cop eliminat l’efecte dels preus, al setembre ha disminuït l'1,5% respecte al setembre de l’any anterior. Pel que fa a l’índex de la categoria alimentació, augmenta el 2%, mentre que l’índex relatiu a la categoria resta de productes cau el 5% respecte al mateix període de l’any anterior. Per tant, la dinàmica dels índexs a preus constants segueix la mateixa tendència de la dels preus corrents.

Pel que fa a l’índex d’ocupació de les grans superfícies comercials cal destacar que al setembre creix el 0,8% en comparació amb el mateix mes de l’any anterior, mentre que representa un augment del 2,1% respecte a la xifra registrada a l’agost. En aquest sentit, des d'Estadística destaquen que s’ha de tenir en compte que des del mes de juliol ja no hi ha cap persona dels establiments enquestats que estigui acollida a una situació d’ERTO.

Pel que fa al volum de dones i homes ocupats en les grans superfícies comercials, el 63,7% correspon al gènere femení i el 36,3% restant al masculí, distribució que presenta una gran estabilitat durant els darrers dotze mesos. Si comparem les dades amb el mateix període de l’any anterior, podem veure que la proporció de dones ocupades en aquest tipus d’establiments creix l'1,2% al setembre. D’altra banda, la proporció d’homes ocupats cau el 2% aquest mateix mes.

I la jornada laboral del personal ocupat en les grans superfícies comercials es distribueix entre el 93,4%, que té una jornada laboral a temps complet, i el 6,6% restant dels ocupats, que la té a temps parcial. Des d'Estadística també es constata que des del mes de juliol, tots els establiments han tornat a reestructurar la jornada laboral habitual, la qual cosa ha permès recuperar l’estabilitat dels mesos anteriors.

Notícies relacionades