Dos hotels situats a Andorra la Vella. (Foto: ARXIU ANA)
Empresa

El sector empresarial també augurava molt pessimisme pel segon semestre de l'any abans de les noves restriccions

Les perspectives de la Cambra mostren com el sector hoteler ja preveia seguir estant molt penalitzat

Després d'haver fet públics els resultats de l'enquesta de conjuntura corresponent al primer semestre de l'any, la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis també ha informat sobre les perspectives dels sectors de cara al segon semestre del 2020. En aquest sentit, consideren que és important remarcar que les previsions de les empreses es van recollir durant l'estiu i, per tant, no incorporen l'impacte de la segona onada d'infeccions, que ha obligat a aplicar noves restriccions de mobilitat i que han tornat a aturar l'activitat turística del país a partir del mes de novembre. Tot i així, la seva anàlisi és rellevant, perquè les dades mostren el sentiment empresarial un cop superada la primera onada de la pandèmia.

Pel que fa a la indústria, les perspectives empresarials avançaven una recuperació progressiva de l'activitat industrial al llarg del segon semestre de l'any 2020. Les empreses confien en una millora discreta de la marxa dels negocis i en un increment moderat dels volums de producció. L'indicador de clima industrial, que mesura el nivell de confiança dels empresaris, recull de ple el canvi de sentiment arran de la crisi sanitària i de la caiguda significativa de l'activitat. Concretament, el valor d'aquest índex ha empitjorat 21,3 punts respecte al semestre anterior, i ha arribat a uns nivells no vistos des del 2013 quan va caure més de 22 punts.

La construcció és el sector que presenta les perspectives més positives, amb una millora de l'activitat més marcada que a la resta de sectors analitzats. Les empreses confien en una evolució més favorable de la marxa dels negocis i en un augment dels nivells d'obra executada. Tot i que la construcció anirà recuperant progressivament el pols gràcies a l'activitat en curs, l'elevada incertesa condicionarà la posada en marxa de nous projectes en els propers mesos, la qual cosa suposarà que la recuperació del volum d'obra contractada tendirà a ser molt lenta i moderada. Per tipus d'obra, es preveu que les contractacions continuaran caient, de manera especialment intensa, en el segment de l'obra pública i que la construcció d'habitatges, tot i que es mantindrà com el principal motor de l'activitat, tendirà a perdre impuls, en línia amb un cert alentiment de la demanda.

D'altra banda, quant a l'activitat comercial, des de la patronal indiquen que les expectatives empresarials continuen sent de to pessimista i revelen una tendència negativa de l'activitat durant els propers mesos. Els comerciants preveuen que la marxa dels negocis es mantindrà en un rang poc satisfactori i que la xifra de vendes continuarà patint caigudes significatives, en un context en què la pèrdua de capacitat adquisitiva de les llars, a causa del deteriorament del mercat laboral, i la incertesa sobre la situació sanitària contribuiran a contenir el consum.

Per la seva banda, els hotelers mostren un pessimisme elevat sobre les perspectives futures i preveuen un escenari de fortes caigudes de l'activitat durant la segona meitat de l'any 2020. En finalitzar la primera onada de la pandèmia els hotelers ja preveien que el procés de recuperació seria molt lent i que el ritme d'activitat es mantindria molt lluny dels nivells previs a la crisi. En concret, les empreses anticipaven un empitjorament significatiu de la marxa dels negocis, ja que 6 de cada 10 empreses preveien una evolució negativa de l'activitat, i també una davallada notable del grau mitjà d'ocupació. De fet, 8 de cada 10 empreses ja consideraven que el turisme continuaria molt penalitzat. Finalment, en l'àmbit laboral, les empreses indiquen que el procés de destrucció d'ocupació en el sector s'intensificaria durant el segon semestre de 2020.